Kvůli radní za KSČM vyjdou v sobotu studenti do ulic

České Budějovice - Spor o krajskou radní pro školství Vítězslavu Baborovou (KSČM) pokračuje. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) odmítl Baborovou odvolat, jak to žádají nespokojení studenti. Těm vadí, že školství v kraji vede zástupce komunistů. Plánovaný protest se tak v sobotu, na výročí událostí listopadu 1989, uskuteční. Organizátoři očekávají, že na českobudějovické náměstí dorazí stovky lidí. Akce začne ve tři hodiny odpoledne. Kvůli působení Baborové vznikla i petice, kterou podepsalo několik tisíc lidí.

Hejtman Zimola sice na včerejší schůzce se studenty odmítl iniciovat hlasování o odvolání Baborové na nejbližším krajském zastupitelstvu, studentům ale nabídl, aby se aktivně podíleli na vývoji jihočeského školství. „Stále nesouhlasíme s tím, aby resort školství vedla členka totalitní strany, ale pan hejtman nám nabídl takové podmínky, že stojí za to o nich uvažovat. Domluvili jsme se na dalším setkání příští týden 
a zřejmě využijeme jeho nabídku,“ komentoval schůzku pro Českobudějovický deník předseda petičního výboru a student třeboňského gymnázia Dominik Hořejší. 

Sobotní demonstraci studenti nyní označují spíše jako shromádění a vzpomínkovou akci než jako nátlak, píše deník. „Bude to vyjádření našeho názoru, které bude mít za cíl shromáždit se s dalšími studenty,“ potvrdil Hořejší. Pozvánku dostal i Zimola, kvůli pracovním povinnostem odmítl. Hejtman už dříve řekl, že by každý z nově zvolených politiků měl dostat čas, aby ukázal, co umí. 

Reportáž Veroniky Kabátové o protestu studentů proti radní (zdroj: ČT24)

Studenti třeboňského gymnázia v pondělí vstoupili do stávkové pohotovosti. Podporu jim vyjádřilo třeba gymnázium v Táboře nebo písecká obchodní akademie. Akce má odezvu i na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity, jejíž rektor Libor Grubhoffer petici rovněž podepsal. Podle Českobudějovického deníku protest také podporuje většina členů činohry Jihočeského divadla. „Prohlášení podepsaly asi dvě třetiny lidí, zbytek si přeje, aby divadlo bylo apolitické,“ řekl listu šéf souboru Martin Glaser. 

V Jihočeském kraji uzavřela koalici vítězná ČSSD s druhou KSČM. Komunisté mají tři posty v krajské radě.

V sobotu se bude protestovat i na jiných místech republiky. Odbory a některé nevládní organizace pozvaly občany nespokojené s vládou i stavem společnosti demonstrovat na Václavské náměstí pod heslem „Demokracie vypadá jinak“. Akce začne v 11:00 dopoledne, kdy tam bude možné diskutovat v připravených stanech. Od 13:00 má začít hlavní protest. Ukončen bude zhruba po hodině a následovat má pochod přes náměstí na Národní třídu, kde bude ukončen proslovy účastníků událostí ze 17. listopadu roku 1989.