Vina, nevina a znovu vina. Aktivistka Krejčová dostala měsíční podmínku

168 hodin (1.5.2016): „Pomáhat a chránit“ (zdroj: ČT24)

Aktivistku Kateřinu Krejčovou potrestal soud měsíční podmínkou za napadení policisty na předloňské demonstraci na podporu migrace. Verdikt není pravomocný. Ve vleklém sporu, kde se střídají verdikty viny a neviny, si aktivistka vyslechla rozhodnutí o podmíněném trestu už podruhé.

Pochopila jsem, že v téhle kauze vůbec nejde o mě, o moji osobu. Má to být exemplární potrestání a je to příklad toho, jakým způsobem se tady snaží moc, která autoritu a úctu nemá, tu úctu a autoritu formou represe vynutit.
Kateřina Krejčová
aktivistka

Před soudem ale nestála Krejčová naposledy, proti verdiktu se totiž na místě odvolala. Státní zástupkyně si ponechala pro odvolání lhůtu. Podle soudkyně šlo o čin intenzitou mezi přestupkem a přečinem, proto prý zvolila nízký trest.

Krejčová byla obviněna z toho, že v červenci 2015 napadla policistu, který zasahoval proti jejímu příteli. Policista poté skončil v týdenní neschopence. K události došlo na demonstraci v centru Prahy, kde několik set lidí protestovalo proti migraci a uprchlických kvótám. 

Někteří z účastníků tehdy na akci vyrazili s maketami šibenic, které upozorňovaly na vlastizradu některých českých politiků. Pochodu demonstrantů se pokusila zabránit skupina aktivistů, kteří se posadili na zem a odmítali vstát.

Policistovi údajně trhla ramenem, způsobila mu tím neschopnost

Proti skupině zasáhli policisté, kteří odvedli mimo jiné přítele Kateřiny Krejčové. Při tom mu měli údajně praštit hlavou o zem a vyrazit zub. Krejčová podle obžaloby policistu, který „zaklekl“ jejího přítele, napadla, když mu skočila na záda a trhla ramenem. Policista byl poté údajně kvůli bolestem na týdenní neschopence.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle obhájce Pavla Uhla se Krejčová dotkla zasahujícího policisty až ve chvíli, kdy ji uchopil druhý policista. Tím ji podle něho vyvedl z rovnováhy, a proto žena na policistu nalehla. V závěrečné řeči obhájce zopakoval, že zákrok policie proti demonstrantům nebyl přiměřený, a Krejčová se proto mohla domnívat, že je nezákonný. Státní zástupkyně však trvala na tom, že Krejčová policistu zranila. Na záběrech z incidentu je podle ní vidět, jak policistovi ramenem „zapáčila“.

Obvodní soud pro Prahu 1 Krejčovou potrestal za násilí proti úřední osobě měsíční podmínkou s roční zkušební dobou. Odvolací pražský městský soud v dubnu 2016 rozsudek prvoinstančního soudu zrušil a Krejčovou zprostil obžaloby – podle něj nešlo o závadné jednání, aktivistka policistu zranit nechtěla. S tímto verdiktem nesouhlasil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, podal proto dovolání k Nejvyššímu soudu, a ten nařídil celou věc přezkoumat.