Nezákonně vydaný ruský podnikatel miliony od českého státu nedostane

Ruský podnikatel Alexej Torubarov nemá nárok na dva miliony korun od českého státu za své nezákonné vydání do Ruska. Rozhodnutí pravomocně potvrdil odvolací soud.

Kvůli nezákonnému vydání do Ruska se domáhal Torubarov v Česku dvoumilionového odškodného už v minulém roce. Jeho žalobu tehdy soud zamítl s odůvodněním, že nepředložil žádné důkazy dokládající, že mu vydáním vznikla nemajetková újma.

Blažkovo pochybení a cisterna před letounem

Obvinění z podvodu, kvůli němuž se Alexej Torubarov ukryl do zahraničí, vznesly ruské úřady v roce 2009. O rok později po něm začal pátrat Interpol. V České republice požádal o azyl, na základě mezinárodního zatykače ale skončil ve vazbě.

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS v květnu 2013 rozhodl o jeho vydání, i když azylové řízení ještě neskončilo. Ústavní soud později označil Torubarovovo vydání za nezákonné. Sám podnikatel po půl roce z Ruska znovu utekl. V roce 2016 čekal na vyřízení žádosti o mezinárodní ochranu v Maďarsku.

Kauza rozhádala české politiky. Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 chtěl dokonce zastavit odlet Torubarova z Prahy do Ruska a nařídil personálu pražského letiště postavit před ruský letoun cisternu. Kvůli tomu na něj bylo podáno trestní oznámení, policie ho však o několik měsíců později odložila. 

Vydáno pod