Na horách teplo, v nížinách smog. V Česku se stále hůře dýchá a výhled není příznivý

Aktuální stav ovzduší v Česku se postupně dál zhoršuje. Ve středu vyhlásili meteorologové smogovou situaci i v Plzeňském a Středočeském kraji. Nadměrně znečištěné ovzduší je z předchozích dnů také v Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském, Jihomoravském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Stejně tak v Praze. Teplota v horských oblastech Česka je vyšší než v nížinách, což přispívá ke špatným rozptylovým podmínkám na většině území.

Imisní limit pro polétavý prach PM 10 v Moravskoslezském kraji byl ve středu na většině měřicích stanic více než trojnásobně překročen. Například ve Věřňovicích na Karvinsku byla mezní hranice překonána dokonce více než šestinásobně, když tam odpoledne bylo naměřeno 318 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku stále platí regulace, během níž musí některé podniky omezit výrobu nebo dodržovat další regulační opatření. Ještě ráno byla regulace i na Třinecku, meteorologové ji ale odpoledne odvolali.  

Nejbližší předpověď zlepšení neslibuje

„Rozptylové podmínky budou nepříznivé až mírně nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou i nadále pohybovat většinou výrazněji nad hodnotou stanoveného imisního limitu,“ uvedli meteorologové.

Také v Olomouckém kraji se znečištění ovzduší dál zvyšuje. V kraji platí regulace, na třech z šesti měřicích stanic průměrná denní koncentrace prachu stále více než trojnásobně překračuje povolený limit, přičemž hodnoty za posledních 24 hodin vzrostly o několik desítek mikrogramů. Nejhorší situace je v Olomouci, Přerově a Prostějově. 

Regulace je od pondělního večera vyhlášená i ve Zlínském kraji, kde je limit pro denní koncentrace polétavého prachu stále překročen zhruba trojnásobně. Smogová situace byla vyhlášena už v pátek. Letos se tak stalo již popáté, což je pro region netypické. Ve Zlínském kraji však kromě tepláren velký průmyslový znečišťovatel ovzduší není.

V Hradci Králové hodnoty polétavého prachu ve středu ráno téměř dvojnásobně překračovaly povolený imisní limit. Smogová situace v celém Královéhradeckém kraji trvá od pondělí. Na měřicí stanici v Hradci Králové u Brněnské třídy dosáhly ráno hodnoty polétavého prachu 83 mikrogramů na metr krychlový.

Rovněž na celé jižní Moravě trvá smogová situace, ovzduší se ale zlepšilo. Meteorologové situaci vyhlásili v pondělí dopoledne. Magistrát v Brně uvažoval o městské hromadné dopravě zdarma, po úterním jednání s meteorology se ale vedení města rozhodlo, že bezplatnost nezavede. 

Při zvýšených koncentracích prachu v ovzduší meteorologové doporučují zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti. 

Smogová situace a stav regulace

Smogová situace je vyhlašována, pokud aspoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles. Regulace se vyhlašuje, pokud dvanáctihodinový průměr koncentrací překročí hranici 150 mikrogramů na metr krychlový a na dalších 24 hodin se nečeká pokles. Limit je 50 mikrogramů na metr krychlový.