Kraje se dál potýkají se smogem. Limity jsou překročeny až čtyřnásobně

Události: Na Ostravsku už byl překročen limit 35 smogových dní (zdroj: ČT24)

Problémy se smogem hlásí Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský kraj i Praha. Na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku vyhlásili meteorologové v noci na úterý regulaci, ta platí i ve Zlínském a od úterního večera také v Olomouckém kraji. Regulaci nevylučuje ani hlavní město, zatím se však žádná opatření nechystají.

Meteorologové vyhlásili v Praze kvůli vysokým koncentracím prachu v ovzduší smogovou situaci. Hlavní město však zatím nebude přijímat žádná opatření. Návrh Zelených zařadit problém na program jednání rady vedení města odmítlo.

Proti zařazení hlasovali zástupci hnutí ANO, pro byli pouze zástupci Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL) a ČSSD. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) přijme město opatření, jako je třeba MHD zdarma, teprve při vyhlášení dalšího stupně, tedy signálu regulace. To by podle meteorologů nemuselo trvat dlouho.

Podle Krnáčové chystá město systémové změny, jako je vypracování dokumentu, podle kterého bude město v budoucnu při smogu postupovat. Zároveň chce do roku 2030 zakázat vjezd autům se spalovacími motory do centra města.

Do smogu se halí také Brno. Radní diskutovali i možnost zpřístupnit městskou hromadnou dopravu zdarma, nakonec tak však neučinili. Téměř na všech jihomoravských měřicích stanicích se aktuálně pohybují hodnoty polétavého prachu mezi 100 až 140 mikrogramy.

Olomoucko přibylo mezi kraje s regulací

Pozdě večer vyhlásili meteorologové v Olomouckém kraji signál regulace, při němž musejí podniky s prašnými provozy omezit výrobu. Smogová situace kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší platí v regionu už od pátku.

V Prostějově i v Olomouci v úterý denní koncentrace polétavého prachu překročily povolený limit 50 mikrogramů na metr krychlový trojnásobně. Ráno byla nejhorší situace v Prostějově, kde byly limity překročeny až čtyřnásobně a už tehdy zde meteorologové situaci označili za velmi špatnou. V Přerově kvůli smogu jezdila MHD zdarma.

Průměrné denní limity však byly v úterý dvojnásobně překročeny i na zbývajících stanicích v Olomouckém kraji, a to včetně Jeseníku, kde bývá vzduch nejčistší. Situace by se mohla zlepšit až koncem týdne. 

V noci začala platit na Ostravsku regulace

Meteorologové v noci na úterý vyhlásili na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku kvůli vysokým koncentracím prachu signál regulace. Na Třinecku platí regulace od pátku. Ve zbytku Moravskoslezského kraje, kde není v platnosti regulace, zůstává smogová situace. Na některých místech kraje byla povolená denní koncentrace polétavého prachu PM10 v ovzduší překročena až čtyřikrát. Nejhorší byla situace na třinecku, kde meteorologové naměřili 215 mikrogramů na metr krychlový.

Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že alespoň na polovině měřicích stanic překročí dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový. A navíc nelze následující den očekávat zlepšení situace. Při regulaci některé průmyslové podniky musí dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby.

Zákon stanoví, že lidé smí znečištěný vzduch dýchat maximálně 35 dnů v roce. A 14. února, tedy 45. den letošního roku, jsou v Moravskoslezském kraji místa, která již kvótu naplnila. „Je to opravdu výrazně poznat na chronických pacientech,“ varoval primář Pneumologie a ftizeologie Městské nemocnice Ostrava Radovan Kozel.

Při překročení 35 dní špatného ovzduší zákon žádné sankce nestanoví. Vedení Ostravy proto před lety podalo žalobu na stát, nakonec ji ale stáhlo zpátky. „Evropská unie stav sleduje a i ona má možnost podat na český stát žalobu,“ připomenul předseda správní rady sdružení Čisté nebe Jan Kozina.

Regulace platí také v celém Zlínském kraji

 Ve Valašském Meziříčí denní koncentrace polétavého prachu překračuje limit 50 mikrogramů na metr krychlový čtyřnásobně. V celém Zlínském kraji platí regulace. Smog trápí kraj od pátku a letos už popáté, což je pro region netypické.

Za velmi špatnou meteorologové označují i situaci v Uherském Hradišti, kde hodinové koncentraci prachu do čtyřnásobku limitu moc neschází. Zhruba trojnásobně jsou denní limity překročeny i v Otrokovicích a Těšnovicích u Kroměříže. 

Smog
Zdroj: ČT24

Problémy má Královéhradecko i Pardubice

Zhoršené rozptylové podmínky hlásí i Královehradecký kraj. V Hradci Králové a v Trutnově hodnoty polétavého prachu (PM10)  v úterý ráno více než dvojnásobně překračovaly povolený čtyřiadvacetihodinový imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Smogová situace v kraji trvá od pondělí.

Na měřicí stanici v Hradci Králové u Brněnské třídy v úterý ráno dosáhly čtyřiadvacetihodinové hodnoty polétavého prachu 124,5 mikrogramu na metr krychlový. Měřicí stanice v pětatřicetitisícovém Trutnově hlásila 106,3 mikrogramu na metr krychlový. Hodinové koncentrace se v Hradci Králové pohybovaly na 115 mikrogramech a v Trutnově na 124 mikrogramech na metr krychlový.

Smogová situace v Pardubickém kraji podle meteorologů potrvá nejspíš do pátku. Kvůli špatným rozptylovým podmínkám ji vyhlásili v pondělí.

obrázek
Zdroj: ČT24
Rozptylové podmínky jsou velmi nepříznivé a podle synoptické situace to vypadá, že se takové udrží nejméně do čtvrtka.
Taťána Míková
meteoroložka ČT

Meteorologové při smogu doporučují zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti. Podle doporučení meteorologů by lidé také měli omezit jízdu auty a přednostně by měli využívat městskou hromadnou dopravu.