Záchranáři našli v hořící hale lakovny ve Zvoli mrtvého muže

Statika lakovny je po explozi tlakových lahví narušená, hasiči nemůžou dovnitř (zdroj: ČT24)

V lakovně ve Zvoli, která v noci vzplála, byl nalezen mrtvý muž. Další dva lidé utrpěli zranění. Na místě stále zasahují hasiči. Plameny nejsou zcela pod kontrolou, ale nešíří se z haly ven. Budovu zkontroloval statik a zakázal do ní požárníkům vstoupit, protože hrozí její zřícení. Zásah zřejmě potrvá do nočních hodin.

Mluvčí krajských hasičů Petr Svoboda informoval, že v hořícím objektu byl nalezen mrtvý muž, který se pohřešoval. Nebylo zřejmé, zda zůstal uvnitř. „Mohu potvrdit, že policie na místě požáru nalezla jednu osobu bez známek života,“ sdělil mluvčí. Následně se v části budovy zřítilo několik stropních panelů a do objektu nelze vůbec vstoupit.

„Krátce po půl šesté byla nahlášena lokalizace, oheň se již nešíří. Hasiči ho ještě musí zlikvidovat,“ popsal aktuální situaci mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. „Ve středu bude pokračovat vyšetřování za účasti Technického ústavu požární ochrany,“ dodal.

Informaci o požáru haly o rozměrech 70 krát 15 metrů hasiči dostali před třetí hodinou ráno. Na místo se sjely desítky hasičů ze Středočeského kraje a Prahy, povolána byla i těžká technika ze Zbirohu a Hlučína.

Vzhledem k velikosti požáru hasiči vyhlásili třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Uvnitř explodovaly tlakové lahve, nebezpečné látky z budovy podle hasičů neunikají. „Vzduch je čistý, v obci bez omezení funguje mateřská škola,“ ubezpečil Holomčík. Večer byl stupeň poplachu snížen na druhý.

Vážně zraněný hasič

Podle mluvčí krajských záchranářů Petry Effenbergerové byli při požáru zraněni dva lidé. Jeden z nich byl hasič. „Muž ve vážném stavu potřeboval intenzivní lékařskou péči včetně připojení na umělou plicní ventilaci. Po ošetření na místě byl transportován do kladenské nemocnice,“ informovala mluvčí.

„Druhá zraněná byla žena, utrpěla popáleniny prvního stupně v obličeji a na horní končetině. Po ošetření byla přepravena do vinohradské nemocnice,“ dodala Effenbergerová. Kromě mrtvého muže a zraněné ženy měli v noci službu ještě dva lidé, kteří se však nacházeli mimo halu.

Požár lakovny ve Zvoli u Prahy
Zdroj: HZS Středočeského kraje

Zasažený objekt kovovýrobny a truhlárny patří společnosti Intebo. Příčina vzniku požáru zatím není známá. Škoda dle odhadů hasičů přesáhne 100 milionů korun.

Požár lakovny ve Zvoli u Prahy
Zdroj: HZS Středočeského kraje