Tři dny nemocenské zdarma končí, lidé dostanou 60 procent z příjmu

Praha - Nemocní zaměstnanci dnes začnou v prvních třech dnech nemoci pobírat nemocenské dávky ve výši 60 procent vyměřovacího základu stanoveného z příjmu. Ústavní soud při projednávání stížnosti na vládní reformu veřejných financí zrušil k 30. 6. praxi platnou od ledna letošního roku, kdy byly první tři dny nemocenské zdarma. Podle nového sněmovnou schváleného systému nemocenského pojištění ovšem od září nemocenská klesne na 25 procent základu. Od začátku příštího roku pak opět zůstanou první tři dny nemoci bez peněz. Nový zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Podle mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí Jiřího Sezemského budou mít nárok nárok na 60 procent vyměřovacího základu nejen lidé, jejichž pracovní neschopnost začala dnes, ale i ti zaměstnanci, které lékaři uznali práce neschopnými ještě v předchozích dvou dnech. 

Pokud se v letošním roce již pravidla nezmění, vzrostou podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase při nezměněné nemocnosti výdaje na nemocenské o 2,5 miliardy korun. Nemocnost se však podle ministra určitě ještě zvýší.

Prostonaných dní bylo o 11 procent méně 

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) ubylo v Česku nemocných v prvních třech měsících letošního roku oproti stejnému období roku loňského o 28 procent. O více než 11 procent bylo méně i prostonaných dní. Doba průměrné nemoci se ovšem prodloužila o týden. Zatímco loni ČSSZ vyplatila od února do května na nemocenských dávkách téměř 10,4 miliardy korun, letos suma vyplacené nemocenské činila 8,5 miliardy.

„Dávky jsou vypláceny za nemoc zpravidla z předchozího měsíce. První dávky vyplacené podle předpisů platných od ledna 2008 byly tedy až v únoru,“ uvedl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský. Za nemocenské vyplácené od července do srpna ve vyšší výměře vzrostou podle Sezemského letošní výdaje státního rozpočtu až o 800 milionů korun.  

Nečas: O zrušení nové úpravy se neobávám

Podle Ústavního soudu je neplacení nemocenské v prvních třech dnech nemoci neústavní. Lidé, kteří si hradí pojištění, mají podle soudu nárok na zabezpečení. Nečas se přesto neobává, že by soud mohl podobným způsobem hodnotit i úpravu, která bude zavedena od příštího roku.

Čtvrtinu vyměřovacího základu v prvních třech dnech nemoci pobírali lidé do konce loňska. V dalších dnech jim pak připadlo 69 procent. Nyní zaměstnanci od čtvrtého dne nemoci pobírají 60 procent vyměřovacího základu. Stonají-li déle než měsíc, mají nárok na 70 procent základu.

Lékárna
Zdroj: ČT24