Mrazivé dny zatíží účet za topení. Kdo má špatnou izolaci, ještě si připlatí

Události ČT: Majitelé domů a bytů si letos připlatí za topení (zdroj: ČT24)

Letošní leden byl sedmý nejchladnější od roku 1961, když průměrná teplota dosahovala necelých šesti stupňů pod nulou. Majitelé nemovitostí si tak letos připlatí za topení. Podle odhadu je bude chladná zima stát až o deset procent víc. Komu navíc kvůli nedostatečné izolaci uniká teplo, bude platit ještě víc.

U rodinného domu zaplatí za vytápění v průměrně chladném roce nejméně ti, kteří topí dřevem, a to zhruba 25 tisíc korun za rok. Vytápění domácnosti zemním plynem pak stojí ročně kolem 30 tisíc. Vůbec nejvíc utratí lidé, kteří používají elektrické přímotopy. Roční vytápění je vyjde i kolem 50 tisíc korun.

Letošní mrazivý začátek roku zvýšil spotřebu jak tuhých paliv, tak i elektřiny a plynu. Podle odhadu bude majitele domů a bytů stát chladná zima až o 10 procent víc. Tedy alespoň ty, kteří mají nemovitosti zaizolované. V opačném případě bude zátěž pro peněženku ještě vyšší.

Náklady na vytápění
Zdroj: ČT24

Kvalita zateplení se měří pomocí speciální termokamery, a to jak zvenku, tak i zevnitř. I když je některý dům zateplený, termokamera odhalí nedostatky.

„V rodinných domech a bytech jsou to velmi často místa kolem oken a balkonových oken, kde je nejvíc závad,“ poznamenává technik PRE Vlastimil Sopík.

Problém ale může být i se zastřešením, kde je někdy špatně udělaná izolace. Termokamera odhalí například tepelné mosty na rozhraní střechy a stěny. Vrchem může unikat až 15 procent energie. Pokud není střecha zateplená, znamená to pro majitele i tisíce korun ročně z peněženky navíc.

Změnou dodavatele se dá ušetřit

Zjistit přesnou spotřebu energií v domácnosti a případně ji i snížit, pomáhají nejrůznější energetičtí poradci. A i bez nich existuje řada internetových serverů, kde se dají zjistit jednak tipy na snížení spotřeby, a také vybrat vhodného dodavatele energií.

Srovnání spotřeby domácností
Zdroj: ČT24

Právě jeho změnou se dá ušetřit i několik tisíc korun ročně. Důležité jsou hlavně obchodní podmínky. Pozor si je potřeba dát především na skryté poplatky. Změnit dodavatele ale ve většině případů není možné okamžitě.

V zásadě existují dva typy smluv - na dobu určitou a na dobu neurčitou. U těch druhých platí tříměsíční výpovědní lhůta. U smluv na dobu určitou je jasně dané, do kdy platí, a změna dodavatele je tak možná až po termínu, kdy jejich platnost vyprší.