Dobeše porazil registr, na dopravě ho má nahradit Vacek

Praha – Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) ke 3. prosinci odstoupí ze své funkce, demisi už předal premiérovi Petru Nečasovi. Nahradit ho má Robert Vacek, náměstek Dobešovy stranické šéfky Karolíny Peake. K rezignaci ministra včera vyzvalo předsednictvo domovských liberálních demokratů, jako hlavní důvod uvedlo právě potíže s registrem vozidel, který se od léta nepodařilo plně zprovoznit. Odvolání vyhrotilo spory mezi Debešem a Peake, která ministrovo jednání označila za zbabělost.

Pavel Dobeš již v minulosti avizoval, že pokud se potíže s registrem vozidel do prosince nevyřeší, vyvodí z problému osobní odpovědnost. Za potíže s chodem registru Dobeše kritizoval počátkem listopadu premiér Petr Nečas (na kongresu ODS), včera se ke kritice přidalo i předsednictvo domovských LIDEM, které svého ministra vyzvalo k rezignaci. Sám Nečas dnes v krátkém vyjádření uvedl, že Dobešovu rezignaci bere na vědomí.

Dobeš následně svůj odchod oznámil před dnešním zasedání vlády, za hlavní důvod ovšem neoznačil registr, ale nedůvěru svých spolustraníků. „Na jednání předsednictva jsem ani nebyl pozván, to je informace, která je poměrně závažná. Závěr předsednictva je takový, že je kvůli registrům potřeba vyvodit odpovědnost. Já jsem to (ale) říkal již na konferenci LIDEM,“ uvedl Dobeš s tím, že jeho odchod fungování registrů nenapraví. Ve funkci má skončit v prosinci, přesnější datum ale nesdělil.

Nahradit by ho mohl Robert Vacek, náměstek vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peake, který za LIDEM sedí v dozorčí radě ČEZu. Jeho jmenování by podle Dobeše ale bylo nešťastným krokem a nevyřešilo by problémy registru. „To, že někdo odstoupí dnes nebo zítra, do konce týdne registr vozidel nevyřeší. To vám můžu zaručit,“ konstatoval.

Robert Vacek:

Jednačtyřicetiletý Vacek vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze. Pracoval jako policejní vyšetřovatel, do roku 2010 působil v Národním bezpečnostním úřadu v oblasti personální bezpečnosti (prověrky osob) jako vedoucí oddělení. V letech 2010 až 2011 působil jako bezpečnostní ředitel ministerstva dopravy. V současnosti pracuje jako výkonný tajemník Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí a vrchní ředitel Sekce pro koordinaci boje s korupcí Úřadu vlády ČR. Od června je členem dozorčí rady ČEZu.

Peake: Je to zbabělost, odstup bezodkladně

Dobešova stranická šéfka Karolína Peake se ke konci svého ministra vyjádřila ostře, když jeho odloženou prosincovou rezignaci označila za zbabělost: „Pan ministr Dobeš zřejmě aspiruje na advokáta roku a využívá toho, že předsednictvo strany LIDEM – liberální demokraté, řeklo 'rezignuj', ale neřeklo 'bezodkladně'. Považuji to za zbabělost,“ řekla Peake. Vicepremiérka také doufá, že dobu strávenou na ministertvu Dobeš využije jen k předání agendy, nikoli k nějakým dalším krokům.

„Já považuji za zbabělost to, že někdo není ani ochoten mne pozvat na to jednání, kde je bod odvolání ministra z funkce. To považuji za neobvyklé a nedospělé jednání,“ reagoval odcházející ministr, který chce o způsobu, jakým byl vyzván k rezignaci, se svými spolustraníky ještě mluvit.

Podle Peake nebyla Dobešova účast na jednání nutná, není členem představenstva strany LIDEM a navíc s ním prý vedení strany důvody k odchodu mnohokrát konzultovalo. Vicepremiérka dodala, že odvoláním Dobeše z postu ministra rozhodně nezamýšlí jeho odchod ze strany LIDEM. „Budu ráda, když Dobeš ve straně zůstane,“ řekla Peake.

Odchod ministra Dobeše tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Kritizovaný registr byl ministerstvem dopravy spuštěn 9. července. Systém za 37 milionů korun selhal po první hodině provozu a stále obsahuje chyby. Ani po pěti měsících není možné například spolehlivě přiřadit údaje o řidiči k vozidlu zachycenému kamerou radaru při překročení nejvyšší povolené rychlosti, což prakticky znemožňuje vystavovat zpětně pokuty. Dodavatel - společnost ATS-Telcom Praha - byl navíc zvolen bez výběrového řízení.

Politická dráha Pavla Dobeše:

Pavel Dobeš je již třetím šéfem ministerstva dopravy za poslední dva roky. Po volbách v roce 2010 usedl v čele dopravy neformální šéf Věcí veřejných Vít Bárta, na svůj post ale kvůli aféře Jaroslava Škárky skončil, vystřídal ho Radek Šmerda. I ten se ale po třech měsících z funkce poroučel, nahradil ho právě Pavel Dobeš, tehdy ještě za Věci veřejné.

Spolu s Karolínou Peake patřil Dobeš mezi skupinu „véčkařů“, která počátkem roku opustila stranické řady a vytvořením uskupení LIDEM ochránila další existenci Nečasovy vlády. O Dobešově slabé pozici uvnitř kabinetu i strany ovšem svědčí to, že se neobjevil v prvním oficiálním vedení strany, které si zvolila 3. listopadu na svém ustavujícím sjezdu. Sám tehdy uvedl, že nechce figurovat ve vedení strany, dokud se situace se špatně fungujícím registrem nevyřeší.

Podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka proto chtěla Peake Dobeše odvolat už v počátcích problémů s registrem, proti byl ale sám premiér Nečas. „Byla to paradoxní situace, kdy šéfová strany chtěla svého ministra odvolat a premiér z jiné strany tohoto ministra držel,“ řekl Honzejk. „Říká se, že nad ministrem Dobešem držel ochrannou ruku, protože měl na ministerstvu zájem umístit lidi, se kterými měl nejrůznější politické dohody, a mohlo to souviset s udržením vládní většiny po kongresu ODS.“

Rošády ve Strakovce

Je tradicí českých vlád, že v polovině volebního období částečně obměňují své členy, a Dobešova rezignace se stává součástí širší rošády, která čeká Strakovu akademii. V pátek do funkce ministryně práce a sociálních věcí usedne Ludmila Müllerová (nahrazuje Jaromíra Drábka), hovoří se i o odchodu ministryně kultury Aleny Hanákové (kvůli výměně šéfa ND) a ministra obrany Alexandra Vondry (kvůli aféře ProMoPro); jeho by mohla ve funkci nahradit předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

Vydáno pod