Předsednictvo LIDEM vyzvalo Dobeše k rezignaci na post ministra dopravy

Praha - Nejužší vedení strany LIDEM vyzvalo svého člena Pavla Dobeše k rezignaci na post ministra dopravy. Hlavním důvodem je stále nefunkční centrální registr vozidel. Podle serveru iDNES.cz kvůli chybám není možné například přiřadit údaje o řidiči k vozidlu zachycenému radarem při překročení rychlosti. Dobeš již dříve avizoval, že pokud systém v prosinci nepoběží na sto procent, odejde sám. Po včerejšku je ale možné, že ho ještě dřív odvolá premiér Nečas. Ten o situaci v řadách liberálních demokratů podle informací České televize ví a s výměnou Dobeše souhlasí. Ministr dopravy přitom není jediný, kdo může ve vládních řadách brzy skončit.

Přesně před týdnem vláda ve sněmovně odvrátila hrozbu vlastního pádu. Spekulace o velkých personálních změnách spolu s tím nabraly tempo. Jako první s velkou pravděpodobností odejde ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM). Od něj se už distancují i jeho straničtí kolegové, kteří ho včera vyzvali k rezignaci. „Předsednictvo (…) vyjádřilo nespokojenost se situací na ministerstvu dopravy, a to obzvláště, ale nikoliv pouze z důvodu problému se spuštěním centrálního registru vozidel a pro stát nevýhodných smluv,“ stojí ve vyjádření předsednictva strany LIDEM.

Kritizovaný registr byl ministerstvem dopravy spuštěn 9. července. Systém za 37 milionů korun selhal po první hodině provozu a stále obsahuje chyby. Ani po pěti měsících není podle serveru iDNES možné například spolehlivě přiřadit údaje o řidiči k vozidlu zachycenému kamerou radaru při překročení nejvyšší povolené rychlosti. Dodavatel - společnost ATS-Telcom Praha - byl zvolen bez výběrového řízení.

Ilustrační foto
Zdroj: LN/ISIFA

Nečas: Personální změny nelze vyloučit

Za nefunkční registr zatím Dobeš trestal jen své podřízené, vlastní odpovědnost chtěl vyvodit nejdříve v prosinci, pokud by systém ani tehdy nefungoval na sto procent. Je přitom možné, že tou dobou už nebude ve funkci. Premiér Nečas prý proti jeho výměně nic nenamítá. „Personální změny nejdou vyloučit, ale nejsou hlavním obsahem jednání,“ uvedl Nečas.

Na koaliční úrovni jedná i o dalších změnách, nejistou budoucnost má podle informací ČT Alena Hanáková i Alexandr Vondra. „Premiér říká od začátku, že se to může stát každému ministrovi,“ řekl šéf poslanců ODS Stanjura. Zároveň v České televizi prakticky vyloučil informace, že by například vicepremiérka Karolína Peake putovala místo Vondry na jeho post na obraně. Ze změn, které kabinet v nejbližší době čekají, je tak jistý jen příchod nové ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové z TOP 09, do funkce má nastoupit v pátek.

Předsednictvo LIDEM vyzvalo Dobeše k rezignaci na post ministra dopravy (zdroj: ČT24)