Zatímco umělých přerušení těhotenství v Česku ubývá, samovolných potratů je víc

Za posledních deset let klesl počet potratů v Česku o 30 procent (zdroj: ČT24)

Umělých přerušení těhotenství v Česku ubývá. Ročně ho podstoupí přes 20 tisíc žen, z toho čtyři tisíce se dítěte musejí vzdát na doporučení lékařů. Za posledních deset let počet potratů v ČR klesl o 30 procent. Roste ale počet samovolných potratů, který podle odhadů během svého života zažije každá čtvrtá žena.

Zatímco v 80. letech končilo plánovaným potratem téměř každé druhé těhotenství, dnes je to každé šesté. Podle primáře Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN Davida Pavlišty se dá výrazný pokles interrupcí vysvětlit i lepší dostupností antikoncepčních metod. 

Zatímco umělých přerušení těhotenství ubývá, samovolných potratů je víc. Jen v roce 2015 jich bylo přes 14 tisíc. Další čtyři tisíce žen pak absolvovaly umělé přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů. 

Jedním z důvodů je i mimoděložní těhotenství,  takových případů bylo v roce 2015 necelých 1300: „U žen je poškozený vejcovod a při transportu oplozeného vajíčka dojde k hnízdění ne v děloze, ale nejčastěji ve vejcovodu,“ vysvětluje Jaroslav Hulvert z Gynekologicko-porodnické ambulance Na Florenci. 

To se stalo i Pavle, které mimoděložní těhotenství zjistili při prohlídce. „To těhotenství bylo poměrně daleko, už tam byla srdeční odezva. A najednou vidíte tu bytost, která žije, ale nežije na tom správném místě, kam měla doputovat,“ popisuje své zkušenosti. S manželem se předtím snažili o dítě skoro sedm let, zažili několik samovolných potratů. 

Nakonec se jí otěhotnět podařilo a dnes má zdravé dítě. „Po všech těch marných pokusech a smutcích jsem otěhotněla úplně přirozeně a vlastně bylo to jen pár měsíců po té revizi, tedy tom řízeném potratu, kdy jsem přišla i o jeden vejcovod,“ dodává Pavla. 

Počet potratů v roce 2015
Zdroj: ČT24

Klesá počet uživatelek hormonální antikoncepce

Za pozitivní trend označují někteří lékaři také snížení počtu uživatelek hormonální antikoncepce. Vrcholu v užívání dosáhlo Česko zřejmě v roce 2007, kdy bylo na trh dodáno 3,49 milionu balení hormonální antikoncepce. Tehdy antikoncepci užívalo 1,38 milionu žen, (při přepočtu na ženy v plodném věku to bylo 54,7 %). Od té doby se dodávky i počty žen snižovaly. Do roku 2015 klesly dodávky zhruba o čtvrtinu na 2,61 milionu balení.

V posledních letech naopak roste počet dodávek takzvané nouzové antikoncepce, která se užívá až po nechráněném pohlavním styku. Zatímco mezi lety 2008 a 2011 dodávky na trh nepřekročily 47 tisíc balení, v loňském roce už v lékárnách bylo 77 tisíc balení. Nárůst může souviset i s větší dostupností těchto tablet, zhruba od poloviny roku 2015 se většina této antikoncepce prodává v lékárnách bez omezení.

Užívání antikoncepce má své odpůrce a zastánce i mezi odborníky. Někteří lékaři vystupují proti tomu, aby se antikoncepce předepisovala mladistvým, a dávají dlouhodobé užívání antikoncepce do souvislosti s pozdějšími problémy s plodností. Jiní lékaři tato tvrzení odmítají.

Vydáno pod