ČSSD Klausovi: Vetujte církevní restituce

Praha - ČSSD vyzvala prezidenta Václava Klause, aby vetoval církevní restituce. Už minulý týden, bezprostředně poté, co církevní restituce schválila sněmovna, opozice deklarovala podání ústavní stížnosti.

„Rád bych v této chvíli jménem ČSSD vyzval prezidenta republiky, aby využil svého práva a tento návrh zákona vetoval,“ prohlásil předák sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Prezident Klaus dnes vyjel na státní návštěvu Rakouska, odkud na Sobotkovu výzvu nechtěl nijak reagovat.

„Není možné, aby vláda, která ztratila poslední zbytky legitimity, schvalovala a prosazovala tak zásadní majetkové převody,“ pokračoval Sobotka s tím, že jde o kontroverzní krok, který může destruovat morální autoritu, kterou církve na začátku 90. let získaly. „Pokud církev v rámci narovnání majetky přijme, tak pozbyde část morální autority a dostane se na roveň podnikatelských subjektů, které těží z podivné privatizace státního majetku,“ domnívá se Sobotka.

ČSSD rovněž chystá předlohu, která by zrušila osvobození od daně při prvním prodeji navráceného majetku. Zákonem chtějí zakotvit i předkupní právo obcí, krajů a státu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09): „Moje stanovisko je údiv nad tou drzostí. Já bych rád, kdybychom si uvědomili, že došlo nejenom k obrovskému průlomu tím, že se dohodl stát se všemi církvemi, ale že se dohodlo 17 křesťanských církví a židovská náboženská obec… Tato dohoda sociálním demokratům vadí? Že se nestydí!“

Předlohu o osvobození od daně z příjmu slíbila i koalice. Dohodl se na tom premiér Petr Nečas (ODS) s poslancem Michalem Doktorem (Jihočeši 2012, dříve ODS), jenž díky tomu restituce podpořil. U všech restitucí byl zaveden princip, že první prodej je osvobozen od daně z převodu nemovitostí a daně z příjmu. Církve by nadále byly, jako všichni restituenti, osvobozeny od daně z převodu nemovitostí. 

Na podání ústavní stížnosti ČSSD pracuje

Sociální demokraté chtějí u Ústavního soudu napadnout proceduru schvalování předlohy, údajnou nerovnost restituentů a také to, že náhrady mají získat i církve registrované po únoru 1948 či dokonce po roce 1989. ČSSD bude žádat soud o přednostní projednání stížnosti. „Celý ten smysl odškodňovat tyto náboženské společnosti je značně pochybný, protože nemohly dojít k újmě,“ uvedl k tomu ve Studiu ČT24 profesor ústavního práva Václav Pavlíček. Podotkl ale, že verdikt soudu nelze předjímat. 

Církve by od státu mohly dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat náhradu 59 miliard korun během 30 let, tedy dvě miliardy ročně. K této sumě by se připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně. Náboženské obce mají nyní rok na požádání o majetek. Lhůta začne plynout od 1. ledna.