Státní zástupce: Agrotec spáchal trestný čin, firmě ale pomohla změna zákona

Právník: Nestačí, že má firma etický kodex, musí prokázat, že ho dodržuje (zdroj: ČT24)

Podle státního zástupce Zdeňka Matuly firma Agrotec trestný čin spáchala. Soud její stíhání zastavil proto, že vynaložila veškeré možné úsilí, aby protiprávnímu jednání zabránila. Zastavení stíhání z tohoto důvodu umožňuje novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob.

Hustopečská firma Agrotec ze svěřenských fondů ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše spáchala trestný čin, z něhož byla obviněna v případě manipulace se zakázkami České pošty.

Její stíhání soud zastavil z toho důvodu, že vynaložila veškeré možné úsilí, aby protiprávnímu jednání zabránila, uvedl dozorující státní zástupce Zdeněk Matula z pražského vrchního státního zastupitelství.

Podle něj tento postup soudu umožnila novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, která vstoupila v platnost loni v prosinci. Žalobce proti rozhodnutí soudu nestíhat dál společnost Agrotec podal stížnost.

Soud tedy dospěl k závěru, že se skutek stal, je trestným činem, spáchala ho obviněná právnická osoba, ale zanikla trestnost tím, že obviněná právnická osoba prokázala, že vynaložila veškeré možné úsilí, aby protiprávnímu jednání svého vedoucího zaměstnance zabránila.
Zdeněk Matula
státní zástupce

Společnost Agrofert se proti tvrzení Matuly ohradila, podle firmy žádná škoda nevznikla a trestný čin se nestal. „Dovolíme si nesouhlasit s interpretací státního zástupce. Z našeho pohledu nemohla právnická osoba spáchat trestný čin. Věříme, že vrchní soud potvrdí závěr městského soudu a definitivně zastaví trestní řízení vůči společnosti Agrotec,“ sdělil mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka.

„Pro úplnost je potřeba dodat, že jeden ze dvou zaměstnanců společnosti Agrotec již byl v rámci řízení zproštěn obvinění. Věříme, že soud rozhodne i o nevině druhého pracovníka,“ dodal Hanzelka.

Matula sdělil, že soud dovodil zánik trestní odpovědnosti firmy na základě ustanovení zákona, podle kterého je možné zprostit trestní odpovědnosti i za jednání statutárních zástupců či vedoucích zaměstnanců.

Týká se to případů, kdy firma vynaložila veškeré úsilí, které na ní bylo možno spravedlivě požadovat, aby spáchání protiprávního činu svým statutárním zástupcem či vedoucím zaměstnancem zabránila. Stačí, aby firma přijala etický nebo protikorupční kodex.

Ustanovení, které umožňuje právnickým osobám se vyvinit, je legislativně špatné, ale s tím se teď už nedá nic dělat. Nemyslím si, že se všichni mohou automaticky vyvinit. Nestačí, že firma zavede etický kodex, pravidla pro archivování a podobně. Musí také prokázat, že tato pravidla opravdu vymáhá, zaměstnance školí a kontroluje.
Jiří Jelínek
vedoucí katedry trestního práva na Právnické fakultě UK

„Soud tedy dospěl k závěru, že se skutek stal, je trestným činem, spáchala ho obviněná právnická osoba, ale zanikla trestnost tím, že obviněná právnická osoba prokázala, že vynaložila veškeré možné úsilí, aby protiprávnímu jednání svého vedoucího zaměstnance zabránila,“ vysvětlil Matula.

Podle něj společnost měla zpracovaný takzvaný compliance program s etickým kodexem, který zaměstnancům zakazuje dopouštět se jakéhokoli protiprávního jednání, a daný vedoucí zaměstnanec se jej zavázal dodržovat.

Kvůli kauze zasahovala policie před třemi lety v sídle České pošty

V kauze bylo celkem obviněno deset lidí a čtyři firmy. Za pražské vrchní státní zastupitelství poslal Matula obžalobu k soudu loni v červnu. Hlavní líčení zatím nebylo nařízeno.

Spis nyní putuje se stížností státního zástupce k pražskému vrchnímu soudu, který definitivně rozhodne o tom, zda zanikla trestní odpovědnost firmy či nikoliv.

Kauza má dvě části. První se týká manipulace s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce. Matula v minulosti uvedl, že v této souvislosti před soud posílá čtyři zástupce zadavatele, čtyři zástupce dodavatele a dvě dodavatelské firmy.

Centrála České pošty
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Další část případu se týká zakázky na nákup pneumatik a náhradních dílů, kvůli které by měl před soudem stanout jeden zástupce zadavatele, jeden zástupce dodavatele a dodavatelská firma.

Žalobce je viní ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což hrozí až osm let vězení. Obvinění se podle obžaloby dopustili také podplacení či porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Policie kvůli kauze v dubnu 2014 zasahovala v centrále České pošty v ulici Politických vězňů v centru Prahy a v Olšanské ulici na Žižkově. O den později si detektivové odnesli dokumentaci i ze sídla Agrotecu. Holding Agrofert tehdy uvedl, že se zásah týkal podlimitní zakázky na dodávku pneumatik pro poštovní vozy, kterou nakonec pošta zrušila.