„Rozpustné“ ruličky papíru zase tak rozpustné nejsou. Čističky zanáší tunami odpadu

Vlhčené ubrousky a toaletní ruličky zanáší čističky (zdroj: ČT24)

V odpadních potrubích přibývá věcí, které tam nemají co dělat. Jde především o hygienické pomůcky, o nichž výrobci tvrdí, že se ve vodě rozpustí. Vodohospodáři proto víc než dřív zdůrazňují, že do odpadu patří jen voda, toaletní papír a to, co vyloučí lidské tělo.

Odpadní voda, která přitéká do Ústřední čistírny odpadních vod v Praze, by měla být špinavá jen na pohled. Ve skutečnosti je v ní ale celá řada mechanického odpadu. Denně ho zde vytřídí devět až deset tun.

Kromě textilií zachytávají pracovníci čističky i zbytky jídla nebo hygienické potřeby. Nic z toho přitom do odpadu nepatří. Největší problémy ale mají s vlhčenými ubrousky a ruličkami od toaletního papíru, které se podle jejich výrobců dají spláchnout. Podle vodohospodářů se ale ve vodě stejně nerozpustí.

  • Biologický odpad - patří do kontejnerů na směsný nebo biologický odpad
  • odpady z kuchyňských drtičů, zbytky jídel, zbytky zeleniny a ovoce a dalších potravin, tuky a oleje - fritovací a ostatní oleje z domácností patří do sběrných vozů
  • Veškeré hygienické potřeby - patří do kontejnerů na směsný odpad
  • Chemikálie a další nebezpečné látky - patří do stabilních sběrových míst v jednotlivých městech
  • staré barvy, ředidla, lepidla, kyseliny, hydroxidy, detergenty, mazadla, oleje, zbytky čisticích prostředků, domácí a zahradní chemie, obsah baterií, ropné látky, radioaktivní látky, infekční a karcinogenní a další chemické látky
  • Léky - patří do stabilních sběrových míst nebo zpět do lékárny
  • Zdroj: Pražské vodovody a kanalizace 

Hlavně kvůli nim odvážejí z čistírny takzvané shrabky daleko častěji. Průměrně jde o jeden kontejner denně. Běžné jsou ale i dva a více. „Generují se tím vícenáklady, které se pochopitelně pak stávají součástí vodného a stočného, což nakonec zaplatí sám zákazník,“ upozorňuje manažer provozu Ústřední čistírny odpadních vod Praha Petr Čech.

Ve stokách pod Prahou mechanický odpad zatím problém nedělá, jsou totiž dost vysoké i široké. Hůř jsou na tom menší města, kde jsou rozměry kanalizace daleko menší.