Konec slavností sněženek. Kerští tenisté podezírají bývalého starostu, že je připravil o kurty

Reportéři ČT: Kerští tenisté podezírají bývalého starostu, že je připravil o kurty (zdroj: ČT24)

Středočeskou obec Kersko proslavil spisovatel Bohumil Hrabal, od jehož smrti minulý týden uplynulo dvacet let. Už před třemi lety Reportéři ČT ukázali, jak v místních lesích rostou novostavby bez ohledu na krajinu. V roce 2013 obec prodala oblíbené tenisové kurty, které byly centrem společenského života. Kerští tenisté podezírají tehdejšího starostu Jiřího Kubelu, že přes nastrčenou firmu prodal pozemky sám sobě. V Kersku natáčel reportér Karel Vrána.

Místní tenisové kurty patří podle starousedlíků spolu s Hájenkou nebo Josefským pramenem k symbolům Kerska. Objevily se také ve filmu Slavnosti sněženek, který podle Hrabalovy předlohy natočil Jiří Menzel. Jenže v současnosti oblíbenému místu údajně hrozí zánik.

Předseda tenisového klubu: Prodej nebyl transparentní

Do roku 2013 si pozemek pod kurty za symbolickou korunu pronajímali místní tenisté. „Oni tu symbolickou korunu ročně neplatili, prostě se na to zapomnělo,“ říká současný starosta obce Hradištko Josef Zelenka. Tenisté o kurty přišli a dnes jim patří pouze pozemek pod klubovnou.

„V roce 2013 se obec rozhodla, že podmínky jsou pro ni nevýhodné, tak vyhlásila záměr na prodej pozemků pod a za tenisovými kurty,“ vzpomíná předseda tenisového klubu v Kersku Michal Lec. „Podmínky se nám jevily jako netransparentní, neprobíhala žádná obálková soutěž nebo výběrové řízení,“ pokračuje předseda tenisového klubu.

Kurty koupila společnost Harminton, za kterou jednal Vasil Vasilev, o kterém však v Kersku do té doby nikdo neslyšel, podotýká předseda tenisového klubu. Smlouvu s firmou Harminton uzavřel tehdejší starosta obcí Kersko a Hradištko Jiří Kubela, který dnes před kamerou nechce hovořit a vyjádření zaslal pouze písemně.

„Společnost Harminton s. r. o. podala nejvyšší nabídku, převyšující šestinásobek odhadní ceny pozemku, splnila podmínky úhrady před podpisem kupní smlouvy. Viz usnesení zastupitelstva obce – prodej pozemků,“ napsal ve vyjádření Kubela.

Pro obec to byl, dá se říct, dobrý obchod, ale z hlediska politického to byla podle mne téměř sebevražda. To, co to tady napáchalo ve vztazích mezi lidmi, se vleče až dodnes.
Josef Zelenka
současný starosta Hradištka

Tenisový klub po změně vlastníka obdržel nové podmínky užívání kurtů, které podle předsedy Lece nebyly akceptovatelné, protože převyšovaly příjmy klubu. Brzy se navíc začaly objevovat spekulace, že Vasil Vasilev není pravý vlastník kurtů a napětí v obci eskalovalo.

Kubela tvrzení, že pozemky prodal sám sobě, důrazně odmítá

V říjnu 2014 proběhly v Kersku a Hradištku komunální volby, po kterých Kubela opustil funkci starosty. O pět měsíců později v březnu 2015 nahradil ve vedení firmy Harminton, která pozemky v Kersku koupila, již zmíněného Vasila Vasileva. „Koncem roku 2014 mě navštívil předchozí jednatel společnosti pan Vasilev. Přemýšlel o prodeji společnosti s tím, že se vrací zpět do Bulharska. Panu Vasilevovi jsem doporučil prodej pozemků přes internetový portál, což také učinil,“ tvrdí dnes Kubela.

„Pokoušeli jsme se na tento inzerát reagovat, ale nikdo nám neodpověděl,“ oponuje předseda tenistů. „Pan Kubela jednal za tím účelem, že jednou bude vlastníkem pozemků a k tomu veškerá jeho činnost směřovala a dnes je to konečný stav,“ domnívá se Michal Lec.

Kersko
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

„Podezření, že pan starosta prodal pozemky sám sobě, je jednou z hlavních příčin napětí v Kersku,“ říká k tomu současný starosta Zelenka. Bývalý starosta Kubela však podobné spekulace odmítá: „Zde se důrazně ohrazuji před tvrzením, že jsem pozemky prodal sám sobě. Prodej pozemků dle zákona o obcích přísluší do výhradní pravomoci zastupitelstva obce, které je odsouhlasilo na svém veřejném zasedání.“

„Pan Vasilev mi během dalších setkání nabídl, zda nechci v jeho zamýšleném projektu pokračovat. Po úvaze trvající více než tři měsíce jsem se rozhodl společnost koupit,“ pokračuje Kubela. Od loňska je novým majitelem pozemků firma Penzion Kersko, ve které Kubela figuruje.

Vlastník tenisových kurtů chce na pozemku vystavět nové stavby, čemuž se kerská veřejnost brání. Podle Jiřího Kubely má na místě vzniknout Centrum pohybových aktivit, které bude sloužit návštěvníkům Kerska. Členové tenisového klubu a někteří starousedlíci se obávají, že pokud se stavba bude realizovat, tak staré tenisové kurty zcela zaniknou.