Přijel jako šéf ÚOOZ, týmž autem odjel jako civil. Za to nyní Šlachtu šetří GIBS

Události ČT: GIBS šetří Šlachtu. Ten kroutí hlavou (zdroj: ČT24)

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se vedle dalšího vyšetřování záležitostí, které souvisí s reorganizací policie, zaměřila i na bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. Zkoumá, zda odjezdem z policejního prezidia po svém propuštění nezneužil služební vůz. Je to čistá účelovost, hodnotí to sám Šlachta.

„Ano, je to jedna z věcí a já to beru naprosto účelově a nesmyslně,“ prohlásil Robert Šlachta pro Českou televizi. V červnu 2016 přijel ještě jako ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na policejní prezidium služebním vozem.

Chtěl protestovat proti oznámené reformě policie žádostí o odchod do civilu. Zanedlouho odcházel z policejního ústředí už jako civilista. A inspekce nyní prošetřuje podezření, že auto, se kterým od prezidia odjel, využil už mimo činnou službu. Šlachta se hájí, že jel na již naplánované pracovní porady.

Inspekce nechce vyšetřování nijak komentovat. „K probíhajícím trestním řízením Generální inspekce bezpečnostních sborů nemá žádné informace, které by bylo možné zveřejnit,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

GIBS řeší i další kauzy kolem reformy policie

Inspekce řeší také trestní oznámení policejního prezidenta Tomáše Tuhého, které podal na dalšího bývalého detektiva Jiřího Komárka kvůli takzvanému brutálnímu úniku informací. Tuhý ho viní z pomluvy a dalších trestných činů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trestní oznámení na olomouckého žalobce Petra Šeredu a také na vyšetřovatele GIBS Milana Vaculíka podala ale i sněmovní vyšetřovací komise. Právě Vaculík zpracovával kauzu údajného úniku informací od policejního prezidenta a poslanci mají podezření, že od něho samotného mohly uniknout informace do médií.