Čím dříve, tím lépe. Nádory se daří odhalovat včas i díky adresnému zvaní

Nádory se daří odhalovat včas i díky adresnému zvaní (zdroj: ČT24)

Pojišťovny dál zvou své klienty na vyšetření, která můžou včas odhalit rakovinu. Projekt adresného zvaní začal v roce 2014 a podle loňských dat chodí na onkologickou prevenci i díky pozvánkám více lidí než dřív. Pojišťovny zvou ženy na mamograf a vyšetření děložního čípku, žen i mužů se týká kolorektální screening odhalující nádory tlustého střeva a konečníku.

Na mamograf by měly pravidelně docházet všechny ženy bez výjimky. „Nejrizikovějším faktorem je věk. Rakovina roste s věkem, proto screeningový program probíhá v ČR od 45. roku jednou za dva roky,“ vysvětluje Jan Daneš z Centra diagnostiky chorob prsu pražské Všeobecné fakultní nemocnice. 

Ženám má prevenci připomínat jejich gynekolog nebo praktik. Od roku 2014 rozesílají těm, které ji zanedbávají, dopisy s pozvánkou i pojišťovny. V Česku chodí na pravidelné mamografické vyšetření více než 60 procent žen v rizikovém věku. Adresné zvaní situaci o pár procent zlepšilo.

Mamografický screening
Zdroj: ČT24/VZP

Podle dat největší zdravotní pojišťovny je teď takových vyšetření u jejich klientek o téměř pět procent víc než před začátkem projektu. Platí, že malý nález znamená větší šanci na uzdravení.  

„U rakoviny prsu je snížení úmrtnosti na nádor rakovinového původu až o třicet procent nižší v případě, že se nádory zachytí včas,“ upozorňuje vedoucí lékařka mamografických center Medicon Regina Šírová.

Ještě větší ohlas než pozvánky na mamograf mají ty na kolorektální vyšetření – v době, kdy si hlídali prevenci pacienti sami, udělali lékaři o 46 tisíc vyšetření méně než loni.

Kolorektální screening
Zdroj: ČT24/VZP

U vyšetření děložního čípku se čísla příliš neliší. Počet prohlídek u Všeobecné zdravotní pojišťovny se za prvních jedenáct měsíců každoročně pohybuje kolem jednoho milionu.

„Klienty, které jsme loni pozvali, a oni na prevenci nepřišli, budeme znovu obesílat v letošním roce. Snažíme se o to je k lékaři dovést,“ říká mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Adresné zvaní je společným projektem ministerstva zdravotnictví a pojišťoven, podpořený evropskými fondy. Dopisy by měli pacienti dostávat do schránek postupně až do roku 2020.