Policie navrhla obžalobu v kauze jízdenek, podle dřívějších informací se to týká i Rittiga

Policie navrhla podání obžaloby v kauze poškozeného pražského dopravního podniku. Případ se týká 18 obviněných, mezi nimiž je podle dřívějších informací i lobbista Ivo Rittig. Kauza souvisí se zakázkami na tisk jízdenek, na prodej jízdních dokladů, na projekt tzv. elektronické jízdenky a dále také s následnou legalizací výnosů z trestné činnosti.

„Mohu potvrdit, že Vrchní státní zastupitelství v Praze obdrželo návrh na podání obžaloby ve věci poškozeného dopravního podniku, která se týká veřejných zakázek okolo prodeje a tisku jízdenek, projektu takzvané elektronické jízdenky a následné legalizace výnosů z trestné činnosti,“ řekl České televizi dozorující státní zástupce Adam Borgula. Dodal, že návrh se týká všech 18 obviněných.

Dopravní podnik uzavřel podle policie nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek s papírnou Neograph, který zprostředkovala Cokeville Assets, firma Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě. Neograph firmě podle vyšetřovatelů odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Nadační fond proti korupci v minulosti uvedl, že konečným příjemcem těchto peněz byl pravděpodobně právě Rittig.

Lobbista byl z praní špinavých peněz obviněn v únoru 2014, média tehdy mezi stíhanými jmenovala také Kmetě, jednatele Neographu Jana Janků a Rittigova právníka Davida Michala. Později přibyl další podnikatelův právník z kanceláře MSB Legal Marek Stubley. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti v organizované skupině jim hrozí až osmileté vězení.

K dalším obviněným v kauze podle médií patří také bývalý ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák, a to mimo jiné kvůli údajně předražené zakázce zmanipulované ve prospěch firmy Cross Point.

Rittig figuruje v dalších kauzách

Jméno lobbisty Ivo Rittiga je v současnosti zmiňováno v souvislosti s několika dalšími kauzami. V kauze tunelování firmy Oleo Chemical zazněly u soudu minulý týden závěrečné řeči. Rittig své stíhání opět označil za absurdní. Rozsudek u pražského městského soudu zazní 10. února. Státní zástupce požaduje pro Rittiga a většinu dalších obžalovaných pětiletý trest vězení za krácení daní, zpronevěru nebo praní špinavých peněz.

V případě vyzrazení tajné zprávy BIS dostali někdejší šéfka kabinetu Jana Nečasová, lobbista Rittig a jeho právník David Michal podmínku. Nečasové soud uložil podmíněný trest v délce 1,5 roku a zákaz práce ve funkcích s přístupem k utajovaným informacím na 3 roky. Rittigovi s Michalem pak devítiměsíční podmínku. Všechny tresty jsou nepravomocné.

Vydáno pod