Pražským policistům, po jejichž zákroku zkolaboval a zemřel muž, hrozí vězení

Státní zástupci obžalovali dva pražské policisty, po jejichž zákroku v dubnu 2015 zkolaboval a zemřel zadržený muž. Informovala o tom mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Oba policisté jsou obviněni ze zneužití pravomoci, jeden z nich také z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti, za což mu hrozí až desetileté vězení. Druhý může jít za mříže až na pět let.

Šestatřicetiletý muž zemřel údajně poté, co se při večerním převozu do cely snažil utéct z policejního auta. Mluvčí pražské policie tehdy uvedla, že podle prvotního lékařského ohledání bylo příčinou jeho náhlého úmrtí celkové vyčerpání organismu. „Ten člověk byl agresivní, na hlídku útočil, dokonce v jednu chvíli vykopl i zadní okno policejního auta,“ popsala.

Zadržený se z auta pokusil dostat na kruhovém objezdu nedaleko budovy krajského ředitelství v Kongresové ulici v Praze, kam ho hlídka vezla. Policisté mu v útěku zabránili, podle mluvčí ho „okamžitě zpacifikovali za užití donucovacích prostředků“. Jeden z nich se prý při zákroku zranil na noze a musel se nechat ošetřit v nemocnici.

Událost vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Pražské městské státní zastupitelství podalo obžalobu 25. ledna, případem se bude zabývat senát soudce Tomáše Kubovce. Ten v minulosti rozhodoval například v trestní kauze dopravní nehody lobbisty Romana Janouška.