Rittigovi hrozí za tunelování Oleo Chemical pět let. Lobbista tvrdí, že nedostal ani korunu

Události: Kauza tunelování Oleo Chemical (zdroj: ČT24)

V kauze tunelování firmy Oleo Chemical zazněly u soudu závěrečné řeči, promluvil i lobbista Ivo Rittig. Své stíhání opět označil za absurdní. Rozsudek u pražského městského soudu zazní 10. února. Státní zástupce požaduje pro Rittiga a většinu dalších obžalovaných pětiletý trest vězení za krácení daní, zpronevěru nebo praní špinavých peněz. Všichni vinu popřeli.

Podle obžaloby mířilo 20 milionů korun z petrochemické firmy Oleo Chemical k Rittigovi jako odměna za fiktivní poradenství Oleu od Cokeville Assets, karibské společnosti lobbistova obchodního partnera Petera Kmetě.

Kromě Rittiga a Kmetě jsou obviněni právníci Karolína Babáková a David Michal nebo bývalí šéfové Olea Michal Urbánek a Kamil Jirounek. Svědčí proti nim spoluobviněný účetní Jaroslav Kubiska, který podle vyšetřovatelů pomohl rozkrýt podezřelé finanční machinace.

Rittig označil závěry státního zástupce za „lživé a naprosto absurdní“. Od Olea prý nikdy nedostal ani korunu, spojitost s Cokeville Assets odmítl. Urbánek zase apeloval na soudkyni, aby se rozhodovala pouze na základě daného skutku, a ne dalších okolností a vlivů kolem případu. „Všechny nás už dávno odsoudili kvůli jménu Rittig,“ podotkl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle Michala „je soudní soustava zatím jediná, kterou rakovina nenapadla“. Babáková si položila řečnickou otázku, proč by páchala majetkovou trestnou činnost, když by z ní podle obžaloby nic neměla. Obžaloba pak podle ní vůbec nedává smysl: „Viní majitele Olea, že zpronevěřovali peníze své vlastní společnosti tím, že platili faktury z obchodních vztahů,“ řekla ČT.  

Žalobce ve své dřívější závěrečné řeči naznačil, že motivem k vyvedení peněz k lobbistovi mohlo být to, že Rittig by dokázal firmě zajistit odbyt ve společnostech, kde měl vliv – například v pražském dopravním podniku.

Soudkyně Kateřina Radkovská vynese 10. února rozsudek v Rittigově nepřítomnosti, podnikatel se z vyhlášení předem omluvil. Radkovská je jednou z nejmladších soudkyň městského soudu, v minulosti rozhodovala například v případech vraždy Bohumíra Ďurička nebo v kauze pražského zastupitele Karla Březiny.