Je to šaškárna, komentoval Babiš zprávu k reorganizaci policie. Má se za to omluvit

Závěrečná zpráva poslanecké vyšetřovací komise k reorganizaci policie oživila spory na politické scéně. Kritici v čele s Andrejem Babišem (ANO) se k závěrům komise staví skepticky. Podle Babiše jsou výsledky výsměchem. Ostatní strany však závěrečnou zprávu ocenily. Podle představitelů ODS je alarmující zejména postup olomouckého státního zastupitelství, zatímco ČSSD zdůrazňuje hlavně roli Babiše jako kritika změn v policii.

Vyšetřovací komise ve své závěrečné zprávě konstatovala, že se neprokázalo, že by reorganizace elitních policejních složek měla za cíl zkomplikovat vyšetřování citlivých kauz nebo odstranit bývalého ředitele ÚOOZ Roberta Šlachtu. Komise také kritizovala postup olomouckého vrchního státního zastupitelství.

ANO: Zpráva je zmanipulovaná šaškárna

Ačkoli pro závěry komise hlasovali všichni její členové včetně Bohuslava Chalupy z ANO, vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš vystoupil s emotivním projevem. „Pro nás jsou závěry vyšetřovací komise výsměchem. Je to šaškárna,“ řekl. Mimo jiné se mu nelíbilo, že byl předsedou komise exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který byl členem Nečasovy vlády. Ta padla krátce po zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na Úřadu vlády. Právě ÚOOZ přitom při reorganizaci v původní podobě zanikl.

Zpráva vyšetřovací komise k reorganizaci vyvolala nové napětí ve vládní koalici (zdroj: ČT24)

Pavel Blažek však Babišovo tvrzení zlehčil. „Mohu na to říct jen tolik, že jsem Moravan jak poleno, mám pochopení pro horkou slovenskou krev. To znamená, že pan Babiš hned chytá do ruky čakan. Já si počkám, až se uklidní, až se mu unaví ruka s čakanem a v klidu to s ním proberu,“ řekl předseda komise.

Ve vyšetřovací komisi hlasoval spolu se všemi ostatními jejími členy pro závěrečnou zprávu i zástupce ANO. To je podle Babiše „jeho problém“. Dodal, že Bohuslav Chalupa musel jako člen komise dodržovat mlčenlivost. „S panem Chalupou jsme o tom nemluvili,“ uvedl Andrej Babiš. Chalupa sám také potvrdil, že „se neradil ani se svými asistenty, ani s hnutím ANO, řídil se věcmi, na kterých se komise dohodla“. Slova Andreje Babiše nechtěl komentovat.

Tisková konference ANO k závěrům vyšetřovací komise (zdroj: ČT24)

Poslankyně ANO Jana Lorencová potom obvinila komisi z manipulace s fakty. Někteří poslanci za vládní hnutí si navíc stěžovali, že zprávu dostali teprve ve čtvrtek ráno a nestihli si ji prostudovat.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ji však prostudoval a nelíbí se mu. „Závěrečné vyhodnocení si myslím, že je tendenční. Odráží se v tom značný konflikt zájmů, který u některých členů komise je,“ uvedl. Současně je přesvědčen, že pochybnosti, které ministři za ANO měli, zpráva nevyvrací. „Konstatuje se, že reorganizace nebyla v žádném koncepčním materiálu zpracovaném za působnosti současného policejního prezidenta,“ poukázal.

Pelikán avizoval, že se odmítá řídit usneseními, která komise navrhla a která by mohl dostat za úkol provést, pokud by je sněmovna schválila. Jde mimo jiné o požadavek na prověření činnosti olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Andrej Babiš a Robert Pelikán byli loni nejhlasitějšími kritiky policejní reorganizace. Změny, které se dotkly především ÚOOZ a protikorupčního útvaru, předložil policejní prezident Tomáš Tuhý ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), jenž je schválil. Babiš se snažil podpisu zabránit a Pelikán hrozil rezignací.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sněmovna žádá, aby se Babiš omluvil

Na prohlášení Andreje Babiše ostře reagoval předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Zpochybnění závěrů důkladného vyšetřování považuje Hamáček za účelové a z úst člena vlády navíc za velmi nebezpečné. Ministr financí podle něj útočí na samotné základy parlamentní demokracie v Česku a měl by se mírnit. „Komisi ustanovila sněmovna, která také v demokratickém hlasování zvolila všechny její členy včetně předsedy,“ upozornil Hamáček.

Předseda dolní komory je přesvědčen, že je Babiš ze závěrů komise nervózní. „To je ale důsledek jeho vlastní očerňující a na nepravdách postavené kampaně, kterou okolo reorganizace policie před krajskými volbami sám rozpoutal s cílem poškodit politické soupeře,“ uvedl.

Připojil se k němu také Jan Bartošek, který je místopředsedou koaliční KDU-ČSL i Poslanecké sněmovny a také zasedal ve vyšetřovací komisi. „Andrej Babiš by se měl omluvit, protože některé jeho výroky byly skutečně za hranou,“ uvedl.

Nakonec konstatovala, že by se měl Andrej Babiš za své výroky vůči vyšetřovací komisi omluvit, většina poslanců. Sněmovna přijala usnesení, podle kterého by měla Babišova omluva zaznít.

ČSSD: Konstrukce o spiknutí se zhroutila

Představitelé ČSSD ze závěrečné zprávy vyšetřovací komise vyčetli, že Babišova kritika reorganizace byla pouhou kampaní založenou na nepravdách. „Nebyly prokázány spekulace, že policejní reorganizace byla údajně realizovaná pod politickým tlakem a na základě politického zadání za účelem odstranění Roberta Šlachty z čela Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu,“ uvedl premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. „Konstrukce o spiknutí proti ÚOOZ, šířená ANO a médii patřícími Agrofertu, se na základě zprávy parlamentní vyšetřovací komise zhroutila jako domeček z karet,“ dodal.

Premiér také vyzval Babiše, aby se ministrovi vnitra i policejnímu prezidentovi omluvil za slova, která jim v souvislosti s reorganizací adresoval. Totéž by od vicepremiéra rád slyšel i člen vyšetřovací komise za sociální demokracii Richard Dolejš. „Stačilo by, kdyby řekl: Sorry jako,“ uvedl.

Andrej Babiš se omluvit odmítl. „Nevidím důvod se omlouvat,“ uvedl. Zdůraznil, že se mu nelíbí, „co se udělalo s reformou policie“. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ostatně omluvu neočekával, spíše něco jiného: „Teď dojde k tomu, že se bude znevěrohodňovat vyšetřovací komise, kde byli zástupci všech stran a všichni pro zprávu hlasovali. Příště budeme znevěrohodňovat Poslaneckou sněmovnu a nakonec hodíme do koše celou demokracii.“

Tisková konference ČSSD k závěrům vyšetřovací komise (zdroj: ČT24)

ODS: Vláda musí vyvodit důsledky vůči Ištvanovu zastupitelství

Jako satisfakci vnímá závěrečnou zprávu komise ODS. Její poslední účast ve vládě skončila po zásahu tehdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který při reorganizaci v původní podobě zanikl a stal se součástí Národní centrály proti organizovanému zločinu. Dozor nad někdejší razií na Úřadu vlády mělo olomoucké vrchní zastupitelství.

Podle předsedy ODS Petra Fialy je nezbytné, aby vláda ze závěrů komise vyvodila důsledky. „Je to důležité zvláště směrem k pravomocem a chování státních zástupců, v tomto případě konkrétně vrchního státního zastupitelství v Olomouci, jehož postup je ve zprávě kritizován,“ řekl Fiala.

Předseda ODS míní, že bývalý ředitel Šlachta a také někdejší šéf ostravské expozitury téhož útvaru Jiří Komárek stáli na počátku politické hry, která podle Fialy měla vliv na loňské krajské volby. „Pravděpodobně aniž si to uvědomili, byli zneužiti pro politickou hru před podzimními volbami. Že se reorganizace policie stala předvolebním politickým tématem, že byla politicky zneužita od stran vládní koalice, je velmi závažné. Především je smutná role hnutí ANO, která využila diskuse o reorganizaci policie jako součást své kampaně,“ uvedl předseda ODS.

Šéf poslaneckého klubu strany Zbyněk Stanjura uvedl, že občanští demokraté budou hlasovat pro usnesení, která vyšetřovací komise navrhla.

Tisková konference ODS k závěrům vyšetřovací komise (zdroj: ČT24)

Úsvit-NK: Nikdo neprokázal, že má pravdu

Ani další strany zastoupené v Poslanecké sněmovně nejsou však k závěrům vyšetřovací komise tak kritické jako ANO. Například Martin Lank z Úsvitu-NK, který byl členem vyšetřovací komise, míní, že „ani jedna strana sporu nedokázala předložit přesvědčivé důkazy, že je pravda na jejich straně“.

Připomněl přitom, že ministři za ANO nevyužili ve vládě své možnosti, jak reformu přinejmenším odložit. Komise tak již od počátku pracovala s tím, že na jejím průběhu nemůže nic změnit. „Reorganizace už proběhla a není reálné vracet to do stavu, který byl předtím,“ míní Martin Lank.

TOP 09: Pokus o puč nevyšel

Člen komise a poslanec opoziční TOP 09 Daniel Korte argumenty sociálních demokratů podpořil. I on hovoří o kampani ANO. „Kampaň měla jediný cíl – odstranit policejního prezidenta a ministra vnitra Chovance, a tím oslabit premiéra Sobotku a destabilizovat celou ČSSD,“ uvedl Korte.

Kritiku reorganizace označil dokonce za „pokus o puč“ s odkazem na někdejší zásah na Úřadu vlády, který vedl k pádu Nečasova kabinetu, jehož součástí TOP 09 také byla. „Pokus o puč číslo 2, prováděný stejnými osobami a orgány, kteří provedli puč číslo 1. (ÚOOZ vedená Šlachtou a VSZ v Olomouci v čele s Ivo Ištvánem), se jeho aktérům nezdařil,“ dodal Korte, podle kterého celá TOP 09 souhlasí se závěry komise.

KSČM: Komise fungovala dobře

Také KSČM podle předsedy jejího poslaneckého klubu Pavla Kováčika podpoří návrhy usnesení, které komise předložila. Míní, že výsledky její práce využili vládní politici k „předvolební koaliční válce“.

Nicméně s tím, jak samotná komise pracovala, je spokojen. „Výsledek komise po letech fungování různých parlamentních komisí vítáme,“ uvedl Kováčik.

  • Policie se souhlasem ministerstva vnitra spojila k 1. srpnu bývalý Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (protikorupční policie) do Národní centrály proti organizovanému zločinu.
  • Na připravované změny upozornil na počátku června nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V dopise premiérovi a dalším členům vlády záměr kritizoval.
  • Chystané změny vyvolaly roztržku v koalici mezi ČSSD a ANO. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přes některé ústupky – například měsíční odklad reorganizace – změny schválil. Hnutí ANO nakonec z vlády neodešlo.
  • Kvůli chystaným změnám ohlásil v červnu odchod z funkce i od policie tehdejší ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Později nastoupil na Celní správu.

Pelikán (ANO) v pořadu Události, komentáře uvedl, že pro něj je z politického hlediska dostatečně velkým problémem to, že zpráva komise přiznala narychlo spuštěnou reorganizaci, která byla špatně komunikována. 

Blažek (ODS) naopak vyzdvihl to, že se neprokázalo, že by někdo z podsvětí, nebo z politiků policejní reformu připravil a prosadil. „Komise neodstranila spekulace, bohužel se to nepodařilo, potáhnou se s námi asi ještě dlouhou dobu,“ dodal. 

Poslanec ČSSD Štěpán Stupčuk ve stejném pořadu uvedl, že ANO odmítá přijmout odpovědnost za mystifikaci, které se dopustilo v souvislosti s policejní reformou. Uvedl, že reforma byla v souladu se zákonem a nebyla vedena z důvodu zbavit se některých členů policie. 

Pelikán ve slovní polemice se Stupčukem mj. uvedl, že „neříkali jsme, že je (reorganizace) proti zákonu, ale že je účelová“.

Pelikán, Blažek, Stupčuk o závěrech komise (zdroj: ČT24)

Šaškárna vs. goebbelsovská propaganda

Na dotaz moderátora Stupčuk připustil, že ve sporu o omluvu za Babišův termín „šaškárna“ nepatří výrok poslance Richarda Dolejše (ČSSD) o goebbelsovské propagandě „ke šťastným výrokům“.

Dolejš totiž podle agentury ČTK uvedl: „Žádné důkazy pro svá tvrzení, že reforma byla zmanipulovaná, že byla účelová, (Babiš) nedoložil. Obdobně žádné důkazy nedoložili ani státní zástupci ani policie. A to je to, co panu Babišovi evidentně vadí, protože mu to nezapadá do jeho goebbelsovské propagandy.“