Metanol znovu zabíjel, podle lékařů přichází další vlna otrav

Ostrava - Na Moravě zemřel další člověk na otravu metylalkoholem. Ministr zdravotnictví Leoš Heger to oznámil při interpelacích ve sněmovně. Otrávený třiapadesátiletý muž z Olomouce pil v pondělí alkohol doma z láhví bez kolků. Zemřel v sanitce při převozu do tamní fakultní nemocnice. Jde už o 32. oběť toxického metanolu. Potvrzuje se tak teorie lékařů, kteří varovali před druhou a případně třetí vlnou nových případů otravy. Lidé totiž začínají sahat po doma schovaných láhvích.

„Dnes jsem dostal avízo, že zemřel na Moravě další člověk, který byl přivezen dnes a měl v sobě obrovskou koncentraci metanolu. Pil z láhví, které se našly v rodině,“ uvedl ministr. Láhve podle něj neměly kolky ani jakékoliv jiné označení.

Podle mluvčího Fakultní nemocnice Olomouc Egona Havrlanta převážela pacienta záchranná služba z ordinace praktické lékařky do fakultní nemocnice. Náměstek ředitele olomoucké záchranné služby Jan Weinberg dodal, že sanitní vůz byl do ordinace přivolán kvůli tomu, že pacient začal kolabovat. Při převozu ale muž zemřel na zástavu krevního oběhu, podle náměstka nepomohly ani pokusy lékařů obnovit jeho životní funkce.

Otravy metylalkoholem si po celé České republice vyžádaly již 32 obětí, 90 lidí bylo hospitalizováno. Policie kvůli tomu stíhá 61 lidí, z nichž 29 je ve vazbě. Někteří přeživší budou mít doživotní následky, zejména poškozený zrak.

Obětí mohlo být ale daleko víc, kdyby tři lékaři z havířovské nemocnice na začátku září nepřišli na to, proč lidé umírají. Nikdo z prvních přijatých pacientů totiž nepřiznal, že pil alkohol. „Měli velkou kyselost krve, to byl takový první moment, který nás vedl k tomu, že musíme pátrat po otravě,“ řekla ČT primářka biochemie Nemocnice Havířov Miroslava Gabzdylová. Lékaři tak podle primáře ARO Roberta Bocka nalistovali toxikologii a začali studovat. 5. září pomohla najít diagnózu žena, která požití alkoholu přiznala. „Trochu nám to zkreslila negativní toxikologie, což se později vysvětlilo tím, že metanol už nebyl v krvi,“ dodal primář interny Ján Ürge.