Soud přiznal členům údajného Zádamského gangu odškodné 5,5 milionu

Soud přiznal členům údajného Zádamského gangu odškodné 5,5 milionu (zdroj: ČT24)

Soud přiznal mužům, které stát v minulosti stíhal jako takzvaný Zádamského gang, nárok na zadostiučinění v celkové výši 5,5 milionu korun a úroky z prodlení za způsobenou nemajetkovou újmu. Verdikt není pravomocný, skupina se domáhá vyšších částek a stát trvá na zamítnutí žaloby. Soudkyně o nároku rozhodovala již potřetí, dva její předchozí verdikty zrušil odvolací senát.

Soudkyně Otília Hrehová snížila dříve přiznané odškodné těm z mužů, kteří byli v minulosti trestáni. Bratrům Milanovi a Petrovi Zádamským tentokrát nepřiznala navýšení částky o 100 tisíc korun za to, že se o nich mluvilo v médiích jako o gangu. Za každý den vazby dostali osvobození muži 1500 korun - maximum, které je možné přiznat. 

Obvodní soud pro Prahu 2 původně rozhodl, že stát má mužům za nezákonné trestní stíhání a vazbu zaplatit dohromady 4,3 milionu. Odvolací senát však rozsudek zrušil s tím, že verdikt byl paušální a nerozebíral zvlášť nároky každého z dvanácti žalobců.

Soudkyně poté mužům přiznala celkem 6,8 milionu, ani s tímto rozsudkem však odvolací senát nebyl spokojen a nařídil doplnit dokazování mimo jiné k trestní minulosti jednotlivých mužů a k důvodu, proč byli osvobozeni. 

Justici se v minulosti nepodařilo prokázat, že dvanáctičlenná skupina kolem Milana Zádamského vymáhala výpalné od podnikatelů na Karlovarsku. Obžaloba tvrdila, že muži při neplacení výpalného ničili provozovny, napadali hosty a hrozili likvidací rodin vydíraných.

Údajně také půjčovali peníze a násilím vymáhali jejich splacení i s vysokými úroky. Pražský vrchní soud je v roce 2010 definitivně zprostil viny ze zločinného spolčení a vydírání.

  • Muži dříve označovaní jako Zádamského gang čelili obvinění z toho, že pod vedením Milana Zádamského nutili podnikatele v západních Čechách platit za poskytování „ochrany“. Pokud neuposlechli, ničili jim provozovny, napadali hosty a hrozili likvidací rodin vydíraných. Údajně také půjčovali peníze a násilím vymáhali jejich splacení i s vysokými úroky.
  • Pražský vrchní soud muže definitivně zprostil viny ze zločinného spolčení a vydírání v roce 2010. V roce 2015 jim soud přiznal 100 tisíc korun za nezákonné stíhání a oběma bratrům Zádamským navíc dalších 100 tisíc za negativní medializaci. Většina mužů také dostala maximální možnou sazbu za každý den strávený ve vazbě – 1500 korun. Dva verdikty o odškodném ale odvolací senát zrušil.
  • Skupina s tím ale nebyla spokojena a podala odvolání. Argumentovala mimo jiné tím, že soudkyně nepřihlédla k porušení presumpce neviny ze strany orgánů činných v trestním řízení, které například zveřejnily v televizi Nova speciální linky pro oběti a svědky činnosti Zádamského gangu. Proti rozsudku se odvolal také stát, který trvá na zamítnutí žaloby.
  • Milan Zádamský strávil ve vazbě 962 dní, jeho bratr 693. Sourozenci i ostatní osvobození muži zdůrazňují, že stát neodčinitelným způsobem poškodil jejich občanskou i profesní čest, když je po celé trestní stíhání označoval za organizovanou zločineckou skupinu a přirovnával k Berdychovu gangu.
  • Milan Zádamský se v jiném soudním řízení domáhá na státu i náhrady hmotné škody za údajné zmařené obchody po dobu svého obvinění. Částku vyčíslil na 71 milionů korun.