Moravu zasypal sníh, kamiony zastavily dálnice i Přerov

Sníh a silný vítr celý den komplikovaly dopravu v Česku. Večer se sněžení přesunulo hlavně na Moravu a na řadě míst způsobilo problémy. Dálnici D2 a D35 u Olomouce uzavřelo několik nehod kamionů, v Přerově se zastavila doprava kvůli nehodě na olomoucké výpadovce a v Brně nabírala zpoždění MHD. I ve středu bude sněžit –nejvíce na východě Moravy, kde může napadnout až 15 centimetrů.

On-line přenos
Sněhová kalamita 31.1.2017
23:33

Potíže jsou také na dálnici D1 mezi 34. a 47. kilometrem ve směru na Brno, kde se tvoří dlouhé kolony. Na 47. kilometru nemohou kamiony vyjet kopec a částečně zablokovaly dopravu i průjezd sypačům. 

23:31

Dál trvá také uzavírka dálnice D35 mezi 281. a 290. kilometrem ve směru na Lipník nad Bečvou. Odstranění následků nehody, při níž se převrátil kamion, zabere delší čas. Objížďka vede po staré silnici přes Kocourovec, Daskabát a Velký Újezd.

23:28

Největší komplikace jsou teď na dálnici D2. Na 6,5. km ve směru na Brno policisté vyšetřují hromadnou nehodu čtyř osobních vozidel v levém pruhu. Mezi 3. a 18. je dálnice obousměrně uzavřena kvůli nehodě cisterny. Na 18. kilometru ve směru na Bratislavu havaroval kamion, ale místo je průjezdné. 

Ve Středočeském kraji byla dálnice D4 kvůli nehodě nákladního auta na 17,5. kilometru ve směru na Prahu zhruba pět hodin uzavřena, nikdo se nezranil. Plný provoz tam byl obnoven okolo 13. hodiny. Na železnici byly největší potíže s výhybkami ve stanici Nymburk-město, v nedalekých Pečkách ztěžovala provoz vlaků mezi Prahou a Kolínem porucha zabezpečovacího zařízení.

V Libereckém kraji se situace přes den uklidnila a silničáři mohli ve 13:30 pro nákladní vozy nad 3,5 tuny otevřít i silnici I/13 z Mníšku přes Albrechtice na Frýdlant a česko-polský hraniční přechod v Habarticích. Uzavřené byly od pondělního večera. V kraji výrazně přibylo dopravních nehod. Nejvážnější se stala ráno v Jablonci nad Nisou, kde se střetl autobus s osobním autem a zraněn byl při tom i chodec. Další chodec utrpěl zranění po střetu s osobním autem v České Lípě.

Na Vysočině mají kvůli sněhu v kopcích problémy kamiony. Policisté v kraji od rána přijali oznámení o sedmi desítkách dopravních nehod. Při jedné z nich dostala třiadvacetiletá řidička při předjíždění u Kamenice nad Lipou smyk a narazila do stromu, utrpěla vážné zranění. Kolem 17:00 zablokovala silnici I/23 u Markvartic na Jihlavsku nehoda kamionu a autobusu. Nehody byly i na D1. K večeru se situace na silnicích Vysočiny trochu uklidnila, protože sněžení ustávalo a nebyla tak hustá doprava.

Počasí (zdroj: ČT24)

Ve Zlínském kraji od odpoledne silně sněží, místy napadlo až 30 centimetrů. Některé cesty jsou nesjízdné. Problémy jsou v Buchlovských horách a na Zlínsku. Kamiony v mnoha místech stojí na krajnicích. Sníh podle policie zatím způsobil jen méně vážné nehody. 

V Moravskoslezském kraji silničáři uzavřeli pro kamiony a nákladní vozy s přívěsem silnici I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která je jedním z hlavních dopravních tahů na Slovensko. Komunikace vede kolem přehrady s pitnou vodou Šance, kde silničáři nesmějí používat chemické prostředky. Na D35 mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku odpoledne havaroval kamion a zablokoval oba pruhy. Kolony kvůli havarovanému kamionu se tvořily také u Kokor na Přerovsku.

V Karlovarském kraji zkomplikovala dopoledne provoz na D6 nejprve nehoda osobního auta u Sokolova, později u Karlových Varů havárie dvou kamionů. Po ní byla dálnice zhruba na hodinu směrem na Cheb uzavřena.

V Ústeckém kraji silničáři uzavřeli cestu mezi Krásným Lesem a Adolfovem na Ústecku. V Pardubickém kraji se tvoří sněhové jazyky. V Jihočeském kraji může na Strakonicku a Prachaticku dopravu komplikovat mrznoucí déšť, na Jindřichohradecku sněhové přeháňky. Skončila naopak výstraha před tvorbou ledovky, která do večera platila už jen v jižních Čechách.

V Jihomoravském kraji na třetím kilometru dálnice D2 směrem do Brna zablokoval odpoledne jeden jízdní pruh havarovaný nákladní vůz. Problémy s průjezdností byly i na hraničních přechodech s Rakouskem. Mezi Drasenhofenem a Mikulovem činila největší problémy nehoda na rakouské straně. Uvízlé kamiony pak blokovaly průjezd hraničním přechodem. V Brně nebyly některé ulice dlouhodobě sjízdné a opakovaně na ně musely sypače. Týkalo se to zejména kopců. Linky MHD v nabíraly desítky minut zpoždění, situace se začala zlepšovat až večer poté, co přestalo sněžit. Na brněnském letišti nepřistálo letadlo z Mnichova, pilot ho kvůli počasí obrátil zpět. Letadlo pak letělo na pražské letiště.

Předpověď počasí na čtvrtek až sobotu
Zdroj: ČT24