Sníh a vítr komplikují dopravu, ledovka už hrozí jen na jihu Čech

Nový sníh a silný vítr od rána komplikují dopravu po celém Česku. Dopoledne byla situace nejhorší na Vysočině a ve Středočeském, Libereckém a Karlovarském kraji. Na silnicích se tam tvořily sněhové jazyky. Teď sněží hlavně na východě Čech. Výstraha před ledovkou platí do úterního večera už jen v Jihočeském kraji.

Středočeský kraj

Dopravu ve středních Čechách komplikuje sněžení, které je hlášeno z většiny míst v kraji. Řidiče například čeká nová vrstva sněhu na některých silnicích první třídy na Nymbursku, Kolínsku, Kutnohorsku a Praze-východ. Na Kolínsku a Kutnohorsku jsou hlášeny i sněhové jazyky. Rozbředlý sníh po chemickém ošetření leží na Pražském okruhu, dálnici D5 a D8.

Silničáři hlásili uvízlé kamiony, dálnice D4 byla kvůli nehodě nákladního auta na 17,5. kilometru ve směru na Prahu od šesti hodin ráno uzavřena. Nikdo se nezranil, z vozidla uniklo velké množství nafty. Krátce před 11:00 policie umožnila provoz jedním jízdním pruhem. 

Železniční dopravu komplikovaly zaváté výhybky ve stanici Nymburk-město. Některé dálkové vlaky podle webu Českých drah jezdily odklonem přes Lysou nad Labem, vlaky regionální dopravy nabíraly zpoždění. Kolem půl deváté se problémy podařilo odstranit. 

Porucha zabezpečovacího zařízení komplikovala provoz vlaků mezi Prahou a Kolínem, vlaky nabíraly zhruba půlhodinová zpoždění. Tam se komplikace očekávaly zhruba do 10:30.

Sjízdné pouze se zvýšenou opatrností jsou Pražský okruh a dálnice D4, D5, D6 a D8 a některé silnice prvních tříd na Mladoboleslavsku, Nymbursku, Příbramsku, Kladensku a Rakovnicku. Ve všech okresech jsou pouze se zvýšenou opatrností sjízdné silnice nižších tříd.

Traktor s pluhem protahuje silnici II/332 mezi obcemi Krchleby a Milovice na Nymbursku
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Kraj Vysočina

Na Vysočině sněží a silnice jsou sjízdné s velkou opatrností. Ujetá vrstva nového sněhu leží i na hlavních trasách. Silnice mezi obcemi Rankov a Čachotín poblíž Chotěboře byla uzavřena, kvůli porouchanému autobusu tam nemůže projet pluh. Na silnicích stály kamiony v kopcích. Řidiči kamionů měli problémy například mezi Pozovicemi a Štoky, zapadlý kamion tam museli vyprostit hasiči. Husté sněžení komplikovalo dopravu i na D1. U Měřína narazila řidička do svodidel. Vyprostit ji museli záchranáři. V příkopu skončilo auto i na 115. kilometru ve směru na Prahu.

Kamion v příkopě na Vysočině
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

V noci na úterý měli silničáři v terénu přes 100 sypačů, jezdí také traktory s radlicemi. Netvoří se ledovka, jak byla předpověď, protože je hluboko pod nulou, ale chumelí a fouká nárazový vítr.

Podle meteorologů musejí řidiči se sněžením a sněhovými jazyky na Vysočině počítat i přes den. Na Vysočině bude přes den zataženo, sněžení bude místy vydatnější. Podle výstrahy meteorologů může v tomto kraji připadnout do středečního rána až 15 centimetrů sněhu. Nejvyšší odpolední teploty budou minus šest až minus dva stupně. Výstraha na tvorbu ledovky a sněhových jazyků platí do úterního večera. 

Jihočeský kraj

Všechny vozovky v Jihočeském kraji jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na Strakonicku a Prachaticku může dopravu komplikovat mrznoucí déšť, na Jindřichohradecku zase sněhové přeháňky. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Teploty v regionu se ráno pohybovaly od nuly do minus devíti stupňů. Vozovky prvních tříd jsou po chemickém ošetření mokré. Na silnicích nižších tříd na Jindřichohradecku, Písecku, Strakonicku a Táborsku leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Podle předpovědi meteorologů bude v Jihočeském kraji přes den sněžit. Místy se může vyskytovat mrznoucí déšť a tvořit ledovka.

Plzeňský kraj

Silnice v celém Plzeňském kraji lokálně namrzají. Po dešťových či sněhových srážkách je na nich rozbředlý sníh nebo mokro. Silničáři byli v terénu celou noc, místy ale nestíhají se zledovatělým povrchem bojovat. Na některých silnicích krátce stála doprava, než přijel sypač problematické místo upravit.

Situace je horší na silnicích ošetřovaných solí. Každá další přeháňka nasolení zředí a silnice znovu namrzá. Na některých místech byli silničáři už třikrát, situace se po přejetí sypače rychle mění.

Nebezpečí námrazy hrozí kdekoliv v regionu, teploty se pohybují kolem minus pěti stupňů až nuly. V nižších polohách na Klatovsku a Domažlicku pršelo, ve vyšších sněžilo. Na Plzeňsku či Rokycansku spíše sněžilo.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji od pondělního večera drobně sněží nebo padá sníh s deštěm. Při teplotách pod nulou navíc může na silnicích vznikat ledovka. Hlavní tahy jsou s opatrností sjízdné.

Kvůli srážce dvou kamionů byla mezi devátou a jedenáctou hodinou uzavřena dálnice D6 u Karlových Varů směrem na Cheb. Jeden kamion blokoval dálnici napříč, druhý byl mimo vozovku. Dálnice D6 je protažená, ale na Chebsku na silnici zůstává vrstva sněhové břečky. Teploty v kraji se ale pohybují okolo minus tří až minus šesti stupňů, takže silnice mohou namrzat. Silničáři také upozorňují na možnost vzniku sněhových jazyků ve vyšších polohách, zejména v Krušných horách.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji napadlo do rána až pět centimetrů sněhu, silnice jsou s opatrností sjízdné. Problémy mohou mít hlavně kamiony ve stoupáních. Teploty klesají až k minus deseti stupňům, a sůl tak účinkuje jen pomalu. Uzavřena zůstává pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice z Mníšku na Frýdlant a česko-polský přechod v Habarticích. Už nesněží, ale fouká tam vítr a silnici zafoukává.

Pro kamiony zůstává zatím otevřená silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov, ve stoupání tam ale mohou mít potíže. Někteří řidiči raději nasadili řetězy. Přesto je na trase několik odstavených nákladních aut, která mohou komplikovat dopravu. Doporučená alternativní trasa do Polska pro nákladní vozy je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35, tam je sněhu minimum.

Královéhradecký kraj

V Královéhradeckém kraji v noci sněžilo. Na některých silnicích vítr začal tvořit sněhové jazyky a návěje, například na Jičínsku v okolí obcí Příchov, Markvartice, Stéblovice, Jinolice a Kněžnice a ve vyšších polohách na Náchodsku. Řidiči by při jízdě měli být velmi opatrní. Teploty se ráno pohybovaly od minus pěti do minus devíti stupňů.

V kraji by během dne mělo být převážně zataženo s občasným sněžením. Ojediněle se čeká mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Teploty by se měly pohybovat od minus tří do nuly, na hřebenech hor má být kolem minus dvou stupňů.

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji se na otevřených úsecích silnic tvoří sněhové jazyky. S opatrností jsou sjízdné úseky v okolí Hlinska, Poličky, Svitav nebo Ústí nad Orlicí. V kraji od rána napadalo až deset centimetrů sněhu. „Jsme v plné pohotovosti. Venku jsme měli 150 kusů techniky napříč krajem,“ uvedl Marian Cvrkal ze Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

iReportér Vít Bednář: Kamiony mají problém i na silnici I/14 v České Třebové (zdroj: ČT24)

Na úsecích, které silničáři udržují chemicky, leží rozbředlý sníh. Silničáři hlavní i vedlejší tahy protahují pluhy, aby zbytky sněhu do večera nezmrzly. V některých částech kraje ještě sněží. Teploty se odpoledne pohybují od minus osmi do minus jednoho stupně Celsia. Od středních poloh fouká silný a nárazový vítr. Na většině území je zataženo.   

iReportérka Jitka Rösslerová: Zasněžená silnice II/358 mezi Vlkovem a Němčicemi u Litomyšle (zdroj: ČT24)
iReportér Denis Marc: Silné sněžení v kombinaci s mlhou vytvořilo na Pardubicku tzv. bílou tmu (zdroj: ČT24)

Olomoucký kraj

Provoz na silnicích v Olomouckém kraji od časného rána komplikují sněhové přeháňky, které postupně zasáhly většinu jeho území. V regionu napadlo několik centimetrů sněhu, všechny silnice jsou ale s opatrností sjízdné. Na hlavních silničních tazích jsou po chemickém posypu zbytky rozbředlého sněhu. Méně důležité silnice pokrývá vrstva ujetého sněhu s posypem.

Sněhové přeháňky komplikují údržbu silnic hlavně na Olomoucku. „To, co jsme ráno uklidili, znovu napadalo, takže údržba silnic opět jede v plném rozsahu,“ řekl odpoledne dispečer správy silnic, podle nějž na Olomoucku  napadlo pět až šest centimetrů sněhu a sněhové přeháňky zatím neustaly. Všechny silnice jsou ale s opatrností sjízdné. Zatím není vítr, takže se netvoří sněhové jazyky.

Se zvýšenou opatrností by měli jezdit řidiči také na Přerovsku. Stále drobně sněží a teplota je pod nulou. Na Šumpersku od rána napadly tři centimetry sněhu. „Odpoledne sněží o něco víc a vypadá to, že sněžit bude až do večera. Venku máme všechnu techniku,“ uvedl dispečer šumperské správy silnic. I v tomto horském okrese jsou s opatrností sjízdné všechny silnice. Jen slabé sněhové přeháňky zasáhly Jesenicko. Podle předpovědi meteorologů by tam ale mělo začít sněžit večer.

Jihomoravský kraj

Na jihu Moravy jsou všechny silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Na dálnicích a silnicích první třídy leží po chemickém ošetření zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd leží nová vrstva sněhu krytá posypem.

Silnice mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku je uzavřena pro vozy těžší 12 tun. Na 3. kilometru dálnice D2 směrem do Brna zablokoval jeden jízdní pruh havarovaný nákladní vůz, vzpříčené kamiony blokují silnice i u Slavkova u Brna či Lechovic.

iReportér Marek Salajka: Odpolední husté sněžení v Brně (zdroj: ČT24)

V Brně nabírají kvůli sněhu zpoždění až 10 minut autobusy a trolejbusy MHD. Nesjízdný je pro MHD úsek u Halasova náměstí či v Technické ulici. „Nabádáme všechny cestující ke shovívavosti. Vybrané úseky zejména v kopcích jsou dočasně nesjízdné a čekáme na příjezd sypačů a protažení komunikací,“ řekla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Problémy mají například linky 44 a 84 v úseku u Halasova náměstí, kde musejí jezdit odklonem z náměstí v obou směrech, a také linka 53 v Technické ulici, kde se čeká na sypač. Tramvajové linky 3 a 11 nabírají až desetiminutové zpoždění v Minské ulici směrem do centra, v níž kvůli sněhu uvízly automobily. Informace o odklonech linek aktualizuje Dopravní podnik města Brna na svých webových stránkách. 

Komplikace byly odpoledne i na hlavním vlakovém nádraží v Brně. Kvůli sněhové kalamitě musely mezi čtvrtou a pátou hodinou České dráhy odříkat vlaky. „Problémy byly asi hodinu na trati mezi stanicí Brno-hlavní nádraží a Brno – Chrlice. Šest vlaků mělo zpoždění a čtyři nevyjely vůbec,“ řekla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Zlínský kraj

Dopravu ve Zlínském kraji ráno místy komplikoval silný vítr a sněhové přeháňky. Silnice nižších tříd na Vsetínsku stále pokrývá zledovatělá vrstva sněhu. Ostatní vozovky ve Zlínském kraji jsou většinou holé a vlhké nebo holé, suché a vymrzlé. V kraji je převážně zataženo. Teplota se ráno pohybovala od minus osmi do minus tří stupňů Celsia. Odpoledne podle meteorologů stoupne nejvýše na minus jeden stupeň Celsia.

Podle předpovědi bude během dne postupně na většině území Zlínského kraje sněžit. Sněžení by mělo pokračovat i v noci na středu a po celou středu, ustávat by mělo až ve středu večer. Na čtvrtek pak předpověď očekává jen ojedinělé mrholení. Noční teploty v těchto dnech klesnou již jen k minus pěti stupňům, denní stoupnou až na plus tři stupně Celsia.