Dluhopisy Agrofertu, které nakoupil Andrej Babiš, zkoumá jemu podřízený úřad

Reportéři ČT: Ministerské počty. Daně kolem Babišových dluhopisů řeší jemu podřízený úřad (zdroj: ČT24)

Zda se ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO nákupem dluhopisů vlastní firmy Agrofert nedopustil krácení daně, má zjistit úřad finanční správy. Ten by mu také mohl případně daň doměřit. Úřad spadá pod ministerstvo financí, které Babiš řídí. Otázce střetu zájmů politika a majitele Agrofertu se věnovali Reportéři ČT.

Reportérka Jana Neumannová požádala finanční úřad o vyjádření. „Vzhledem k tomu, že pracovníci Finanční správy jsou podle daňového řádu povinni zachovávat mlčenlivost o záležitostech týkajících se konkrétních daňových subjektů, rozhovor na toto téma se uskutečnit nemůže,“ odpověděla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Vrchní strážce státní pokladny čelí podezření, zda se sám krácení daně nedopustil, když koupil korunové dluhopisy firmy Agrofert, které mu nyní vynáší nezdaněných 90 milionů korun ročně. Když u každého jednokorunového dluhopisu nepřesáhne úrok částku jedné koruny, daň se zaokrouhlí dolů. „Takže v tu chvíli máte vlastně z jednokorunového dluhopisu nulovou daň,“ vysvětluje děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické Ladislav Mejzlík.

„A pokud celou, dejme tomu, stomilionovou emisi rozdělíte místo jednoho stomilionového dluhopisu na sto milionů jednokorunových dluhopisů, je výsledná daň součtem sta milionů nul, a tudíž nulová,“ přibližuje podstatu emise. Přirovnává vše k anekdotě, ve které se pán u benzinové pumpy od pracovníka dozví, že kapka benzinu nic nestojí, a požádá ho, aby mu tedy nakapal plnou nádrž.

Rozhodne ten, kdo vyšetřuje

Podle senátora a bývalého vyšetřovatele Václava Lásky (Zelení) musí kromě legálnosti splňovat taková operace i účel. Tím je v případě vydávání dluhopisu posílení kapitálu firmy. „Pokud ten účel není naplněn, pokud je to obchod jen fiktivní, který má skutečně sloužit jen ke zkrácení daně, pak se dostáváme do roviny daňové a finanční úřad by tu daň měl doměřit,“ tvrdí Láska.

Tedy ten, kdo vydává dluhopisy, má nedostatek volných peněz a právě prodejem dluhopisů je získává. Je otázka, zda Agrofert měl skutečně nedostatek hotových peněz, nebo vydal dluhopisy jen formálně, aby jeho majiteli ušetřily desítky milionů na daních. A rozklíčovat, zda jde o daňový únik, nebo nejde, bude podle Ladislava Mejzlíka úkol pro vyšetřující subjekt.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Pro odpověď na otázku, zda tam trestně-právní rovina je, či není, je klíčové vědět, kde Andrej Babiš 1,5 miliardy vzal,“ tvrdí Láska. Po nesrovnalostech s Babišovými výroky ze začátku ledna ohledně výše zdanitelných příjmů do roku 2015 přišel ministr s vysvětlením, že je nutné připočítat také příjmy nezdanitelné. To dohromady podle jeho opravného vyjádření dělá zhruba 2,5 miliardy čistého příjmu.

Jste zkorumpovaní, tvrdí o Reportérech ČT ministr

Proč ale Andrej Babiš uvedl na začátku ledna částku pouze 1,5 miliardy vydělaných peněz, když ji posléze sám zpochybnil, už nikde nevysvětlil. Václav Láska tvrdí, že pro ministra financí by neměl být problém prokázat, že šlo o zdaněné legální prostředky. „Prokáže to jednak předložením daňových přiznání, z nichž bude vyplývat, že takové příjmy za období minulé měl, a jednak tam budou nějaké výpisy z účtu, kde ta transakce bude zanesena. Takže prokázání tohohle by mělo být velice jednoduché,“ tvrdí senátor.

Když však Reportéři ČT vyzvali Andreje Babiše, zda by byl ochoten vše ukázat, odkázal se na probíhající šetření a že je třeba počkat na jeho závěr. Nicméně podle jeho názoru točí Reportéři ČT pořady na objednávku a jsou součástí kampaně proti jeho osobě. „Děláte zmanipulované věci a jste zkorumpovaní,“ řekl ministr financí reportérce Janě Neumannové.