Asociace nemocnic odmítly přistoupit na podmínky pojišťoven

Praha - Asociace sdružující 150 českých nemocnic odmítly přistoupit na požadavky, kterými zdravotní pojišťovny podmínily uzavření nových smluv. Nemocnicím se nelíbí, jak s nimi pojišťovny jednají, ani omezení, která po nich požadují. Jde například o omezení počtu akutních lůžek nebo zrušení více než 290 oddělení. Asociace podpořila i lékařská komora nebo svaz pacientů. Dosavadní smlouvy vyprší na konci roku.

„Situace je kritická. Jsme 56 dní od konce roku a smlouvy jsou vypovězeny. Žádná z nemocnic nemá novou dohodnutou smlouvu včetně přílohy se spektrem poskytované péče. Pod tlakem se nedá vyjednávat,“ řekl šéf Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich. Podle něj by pomohlo pětileté prodloužení stávajících smluv, které by dalo čas na jednání o podobě sítě nemocnic za „jasných transparentních podmínek“.

Asociace proto vyzvaly nemocnice, aby nové navrhované smlouvy od pojišťoven nepodepisovaly. Chtějí za ně vyjednávat o pětiletých dohodách. Zdravotnická zařízení by jim k tomu měla dát plnou moc. Zástupci nemocnic ale zdůrazňují, že léčbu budou pacienti dostávat dál i tehdy, pokud se zařízení s pojišťovnami do konce roku nedohodnou. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák minulý týden řekl, že navrhované smlouvy nejsou definitivní. Dá se o nich prý ještě jednat.  

Jiří Běhounek, předseda Asociace krajských nemocnic: „Já jsem přesvědčen, že se nepodaří podepsat prakticky žádná smlouva do konce roku 2012.“

Eduard Solich, předseda Asociace českých a moravských nemocnic: „Společně se všechna členská zařízení dohodla, že nebudou v současné době podepisovat smlouvy, které nabídnou zdravotní pojišťovny a které budou omezovat péči v jednotlivých nemocnicích.“

„Pokud bude minimální snaha (pojišťoven a nemocnic) se shodnout, tak by k žádnému omezení v poskytování péče dojít nemělo,“ řekl už dříve náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Podle něj bude záležet na tom, zda se na útlum několika nemocnic bude pohlížet jako na „exodus českého zdravotnictví“ či jako na „pomalou cestu k eliminování zařízení, která neposkytují péči 21. století“.

Ministerstvo tvrdí, že je síť nemocnic v Česku příliš rozsáhlá. V příštích letech by se podle plánů mělo zrušit 6 000 akutních lůžek. Upravit to mají pojišťovny právě v nových smlouvách. Podle návrhu by v příštím roce měla akutní lůžková péče skončit ve 12 nemocnicích. Do dvou až tří let by svou podobu mělo změnit dalších 18 nemocnic. Do pěti let by měla některé ze svých oddělení omezit či zrušit asi stovka dalších. Beze změn má zatím zůstat jen 21 zařízení.

Návrhy pojišťoven na změny v síti nemocnic kritizují lékařská komora, odbory, rada postižených či svaz pacientů. Podle nich se chystá jen omezení dostupnosti péče. Nepočítá se ani s větší sumou pro nemocnice, které převezmou po zrušených zařízeních pacienty. Odboráři navíc upozorňují na to, že by o práci mohly přijít tisíce zdravotníků a dalších zaměstnanců. Ti zatím žijí v nejistotě, zda jejich pracoviště bude dál fungovat, či skončí.