Epidemie chřipky nepolevuje. Kvůli nákaze zemřelo už 48 lidí

V Pardubickém nebo Středočeském kraji dosáhl počet nemocných akutními respiračními onemocněními včetně chřipky hodnot epidemie. Nakažení jsou podle vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olgy Hégrové ve všech skupinách a podle očekávání se situace v následujících dnech příliš nezmění. Plošná chřipková epidemie vypukla v celém Česku na začátku ledna, od té doby v souvislosti se šířením viru zemřelo téměř 50 lidí.

Podle pardubické hygieničky Hégrové jsou v kraji nejvíce postižené okresy Ústí nad Orlicí a Chrudim. „Máme 1887 nemocných na 100 tisíc obyvatel,“ uvedla Hégrová. Hygienici zaznamenali v kraji v letošní vlně nemocí zatím 12 závažných případů chřipky. Jeden člověk zemřel na komplikace po Vánocích, další minulý týden.

Kvůli zvýšenému výskytu chřipky nedávno zakázalo až do odvolání návštěvy na svých odděleních všech pět nemocnic Pardubického kraje. Pro veřejnost je uzavřená i Hamzova odborná léčebna v Luži-Košumberku, Léčebny dlouhodobě nemocných v Rybitví, Poličce a Moravské Třebové a Vysokomýtská nemocnice.

Chřipka řádí ve středních Čechách a na Plzeňsku

Počty nemocných přesáhly hranice epidemie také ve středních Čechách. Celková nemocnost činí 1782 onemocnění na 100 tisíc obyvatel. Nakažených přibylo i v Plzeňském kraji, kde kromě zákazů návštěv v řadě nemocnic a sociálních zařízení se kvůli chřipce uzavřely i první školy. Oproti minulému týdnu stoupla nemocnost v kraji o devět procent. Za poslední týden se nákaza rozšížila taktéž do celého Libereckého kraje, kde počet pacientů stoupnul o 23,1 procenta.  

Také v Královéhradeckém kraji pokračuje plošná epidemie akutních respiračních onemocnění smíšeného nechřipkového a chřipkového původu. „Nejvíce nemocných je momentálně mezi nejmenšími dětmi do pěti let. Nejvyšší nemocnost je nyní na Rychnovsku, naopak nejméně nemocných bylo nahlášeno z Jičínska a z Náchodska,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

V minulém týdnu zemřeli kvůli viru lidé nejen na Pardubicku, ale také na Vysočině. Právě v tomto kraji letošní chřipková epidemie začala a nyní je tam podle hygieniků už na ústupu. Naopak v jiných krajích je teprve v počátečních fázích anebo dosahuje svého vrcholu. Nejvíce nemocných je hlášeno z krajů Moravskoslezského, Jihomoravského, Zlínského, Libereckého, Olomouckého, Plzeňského a Pardubického.

Na jižní Moravě onemocnělo méně lidí

Na rozdíl od Čech se na jižní Moravě v posledním týdnu nárůst počtu nemocných zmírnil. Nových případů je asi 2000, celkově je mezi 1,2 milionem obyvatel asi 27 tisíc nemocných, z nichž čtvrtina má chřipku. Nárůst za poslední týden je přibližně pět procent, minulý týden se počet onemocnění zvýšil oproti předchozímu týdnu zhruba o 20 procent.

Nejvyšší nemocnost je na Hodonínsku, Břeclavsku a Brněnsku. „V Brně, kde byla nejvyšší nemocnost před týdnem, to mírně klesá,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru brněnské pobočky jihomoravské hygienické stanice Radka Boháčová. Největší nemocnost je podle Boháčové mezi dětmi. „Chřipka zasáhla všechny věkové kategorie s výjimkou starších lidí nad 60 let. Může to být tím, že starší lidé v takové zimě nevycházejí tolik ven,“ vysvětlila.

V sousedním Zlínském kraji epidemie v těchto dnech dosahuje svého vrcholu. „Předpokládáme, že v následujících týdnech začne docházet k poklesu nemocnosti na akutní respirační infekce i na chřipku,“ uvedla ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice Hana Tkadlecová.

  • Je vysoce nakažlivá
    Chřipka je vysoce nakažlivé infekční onemocnění, které se může projevit vysokou prudce nastupující horečkou se zimnicí a třesavkou, únavou, suchým kašlem, rýmou, bolestí hlavy, bolestí kloubů a svalů a nechutenstvím. Jde tedy o víc než o těžké nachlazení. Mnoho postižených nedokáže během onemocnění pokračovat v běžných aktivitách a únava trvá 2–3 týdny. Chřipka se šíří nejen kýcháním či kašlem, ale také dotykem. Můžete ji dokonce chytit tak, že se dotknete kliky u dveří, které se před vámi dotkl někdo nakažený chřipkou. U některých jedinců vede chřipka k rozvoji vážných komplikací, což se týká i zcela zdravých osob.
  • Proč je chřipka závažnější u lidí s onemocněním srdce
    Při kardiovaskulárních onemocněních neobíhá krev v těle správně. Špatné proudění a městnání krve v cévách může způsobit, že část tekutin je vytlačena mimo cévní řečiště a začne se hromadit v plicích nebo jiných částech těla. Více tekutiny v plicích ztěžuje odstraňování viru chřipky a boj s onemocněním není stejně účinný jako u zdravých lidí. Lidé s onemocněním srdce jsou vystaveni vyššímu riziku závažných infekcí, jako je například zápal plic (pneumonie). Během několika týdnů po chřipce je riziko infarktu dvojnásobné.
  • Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nové případy budou ještě přibývat

Tento týden se nemocnost akutních respiračních infekcí včetně chřipky v České republice zvýšila o dalších 11,6 procent  a je na hodnotě 1887 nemocných na 100 000 obyvatel. Počty nakažených se zvyšují ve všech věkových skupinách, více ale u dětí. Pacienti přibývají zejména na Moravě, kde letošní epidemie začínala.

Do 26. ledna bylo nahlášeno celkem 152 klinicky závažných případů chřipky, z nichž ve 48 případech došlo k úmrtí. Čtyři nemocní byli ve věkové skupině od 0 do 5 let, dva ve skupině 6 až 14 let, dva ve skupině od 15 do 24 let, 17 ve skupině 25 až 59 let a 127 ve skupině od 60 let.

„Podle nejnovějších údajů Státního zdravotního ústavu na celém území ČR i nadále přetrvává plošná chřipková epidemie. Dominujícím původcem zůstává virus chřipky typu A/H3N2,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Epidemie se zpravidla vyhlašuje ve chvíli, kdy počet nemocných v Česku na 100 tisíc obyvatel přesáhne 1600 až 1700, přičemž hranice se liší podle specifik jednotlivých krajů.

Vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková virová respirační onemocnění Martina Havlíčková na začátku tohoto týdne uvedla, že v současnosti letošní chřipková epidemie vrcholí nebo vyvrcholí v nejbližší době. Zdůraznila ale, že to neznamená, že nových případů nebude přibývat, ani to, že epidemie skončila a nákaza již nehrozí.

Experti nepředpokládají, že by na další šíření chřipky mělo vliv počasí. Přestože na některých místech panuje inverze a v mnoha městech je nyní vyhlášená smogová situace, tak podle odborníků tyto faktory nemají na šíření viru vliv. Havlíčková také považuje za pověru to, že by chřipku mohl zastavit mráz. 

Vydáno pod