Je jasno: O Hrad bude bojovat 11 osobností

Praha – Češi budou při lednové prezidentské volbě vybírat z jedenácti osobností. Dalších devět přihlášek zřejmě nesplnilo podmíky kandidatury. Největšími favority zatím zůstávají Jan Fischer a Miloš Zeman. Na poslední chvíli sesbírala potřebné podpisy pro prezidentskou kandidaturu i herečka Táňa Fischerová. Do boje se dnes přihlásil senátor Tomio Okamura. Ekonom Jan Švejnar potvrdil, že se o prezidentský post ucházet nebude. Lhůta pro předkládání přihlášek dnes v 16:00 skončila.

„Velmi vážně jsem o tom uvažoval, protože to byla velmi impozantní iniciativa. Ale nakonec to bylo tak na rychlo, že to nevyšlo,“ uvedl Švejnar. Do poslední chvíle přitom nebylo jasné, zda si svou kandidaturu nerozmyslí. Podle pondělních informací ho totiž chtěli navrhnout někteří senátoři, kterých by ale muselo být nejméně deset. Senárotům se ale nepodařilo sehnat dostatečný počet podpisů.

Nestranička Táňa Fischerová sbírala hlasy až do pozdního večera. Ještě včera si nebyla jistá, jestli splní zákonnou podmínku 50 tisíc hlasů. „Myslíme, že jsme na hraně, ale nevíme, kolik jich vyřadíme. Je jich hodně, ale to přesné číslo nejsme schopni říct,“ podotkla Fischerová. Ta je po europoslankyni Zuzaně Roithové (KDU-ČSL) a někdejší člence Evropského parlamentu Janě Bobošíkové (SBB) třetí ženou, která se o prezidentský úřad bude ucházet. Fischerová má za sebou členství ve sněmovně, byla poslankyní za koalici US-DEU a lidovců. Známá je ale především z řady charitativních akcí.

Podnikatel Tomio Okamura už včera ohlásil, že sehnal pod petici za svou kandidaturu přes 60 tisíc podpisů. Včera se přihlásili i výtvarník Vladimír Franz a předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková. Další zájemci o prezidentské křeslo mají čas do čtyř hodin odpoledne.

Ti, kteří splnili podmínky kandidatury:

  • Miloš Zeman: 105 tisíc podpisů
  • Jan Fischer: 101 tisíc podpisů
  • Zuzana Roithová (KDU-ČSL): 81 tisíc podpisů
  • Vladimír Franz: 88 tisíc podpisů
  • Vladimír Dlouhý: 60 tisíc podpisů
  • Jiří Dienstbier (ČSSD): 55 tisíc podpisů a podpora zákonodárců ČSSD
  • Karel Schwarzenberg (TOP 09): podpora zákonodárců TOP 09 a STAN
  • Přemysl Sobotka (ODS): podpora zákonodárců ODS
  • Táňa Fischerová: 72 600 podpisů
  • Tomio Okamura: 61 500 podpisů
  • Jana Bobošíková: 55 tisíc podpisů

Kdo boj o Hrad vzdal:

  • Jiří Karas
  • Tomáš Vandas
Prezidentští kandidáti
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Do dosud známého seznamu oficiálních kandidátů přibyli bývalý disident a předseda strany Volte Pravý Blok Petr Cibulka a advokátka Klára Samková (TOP 09), kteří nominovali sami sebe. Nezískali ovšem dostatečnou podporu občanů, poslanců či senátorů. Ministerstvo vnitra dostalo poštou také přihlášku od inženýra Jiřího Kesnera, avšak bez občanské nebo parlamentní podpory. Sami sebe navrhli také Iveta Heimová, Roman Hladík a Jindřiška Nazarská.  U Anny Kašné, Karla Světničky a Jana Tomana jméno navrhovatele uvedeno podle ministerstva nebylo.  

Ti ale měli před dvěma týdny jen několik tisíc podpisů. Definitivní seznam zájemců o prezidentský úřad bude jasný 23. listopadu. První kolo volby proběhne 11. a 12. ledna.

Lhůta pro předkládání nominací vyprší dnes odpoledne v 16:00. Pro úspěšnou registraci je třeba nejméně 50 000 platných podpisů, pokud kandidát nebyl navržen alespoň 20 poslanci nebo deseti senátory. Předložení kandidatury je teprve prvním krokem v nominačním procesu. Ministerstvo vnitra do 23. listopadu kandidátní listiny přezkoumá a do voleb zaregistruje ty, které splňují zákonem předepsané náležitosti.

Podpisové archy jsou po naskenování uloženy v uzamykatelné místnosti s kontrolovaným přístupem. Podpisy začnou úředníci ministerstva kontrolovat hned zítra. U každého kandidáta hodlají ověřovat osm a půl tisíce náhodných podpisů, kontrolují jméno, datum narození a adresu. Ve vzorku budou tolerovat tři procenta falešných podpisů, čili 255 chybných údajů. Ty srovnává s údaji v registru obyvatel a v základním registru. Pokud odhalí víc chyb, bude kontrolovat dál. A když i v dalším vzorku najde hodně chyb, kandidát přijde o tisíce hlasů.