Mlejnek: Hodně prezidentských kandidátů je spíš na škodu

Praha – Dnešní den je posledním, kdy mohou prezidentští kandidáti podat přihlášku pro prezidentskou volbu. Je to také poslední termín pro vznik kandidátova volebního výboru a pro založení transparentního bankovního účtu. Česká televize nabídne před prvním kolem prezidentské volby čtyři speciální formáty – v rámci Interview ČT24 i Hyde Parku, ale chystá se i prezidentská debata a prezidentská superdebata.

Josef Mlejnek, politolog:

„Vzniká tu potenciálně velmi závažný problém. Když je hodně kandidátů, tak hrozí to, že dojde k rozptylu hlasů voličů. Proto se pak může stát, že v prvním kole bude mít první kandidát dvacet procent hlasů, druhý devatenáct, třetí osmnáct. Potom čtyřicet procent voličů rozhodne, kdo postoupí do toho finále. V prezidentských volbách je dobré, aby těch kandidátů bylo spíše méně než více. Tady hrozí to, že do druhého kola třeba postoupí dva kandidáti zcela náhodně.“

Podle Mlejnka voliči lépe pohlížejí na toho kandidáta, který má padesát tisíc podpisů než jen podporu poslanců. Lidé mohou vnímat, že ten, kdo má padesát tisíc či více podpisů, je nezávislý na politických stranách. Občané vnímají úřad prezidenta jako velmi důležitý a prestižní, tvrdí politolog. „Myslím, že zájem o prezidentské volby bude vyšší než o volby parlamentní, byť z hlediska bezprostředního dopadu na životy občanů jsou ty parlamentní daleko důležitější,“ řekl Mlejnek.

Listiny kontroluje ministerstvo vnitra

Namátkovou kontrolu petičních listin na funkci prezidenta zajišťuje ministerstvo vnitra. „Dělá ji na dvou tříapůltisícových vzorcích u každé petice. Když první vzorek dopadne dobře, tak v ní pokračuje a dělá další vzorek, když i ten dopadne špatně, tak stojí ministerstvo před rozhodnutím, zda vyloučit kandidáta,“ dodal právník Pavel Rychetský. Na základě tohoto rozhodnutí pak ministerstvo přijme, nebo odmítne jeho registraci. Tento krok poté může kandidát napadnout u soudu a tím se prezidentská volba může pozdržet.