Zaorálek: Nemáme ministra financí. Máme ministra škrtů

Praha - Ministr financí vytáhl těžký kalibr. Předložil vládě novou verzi státního rozpočtu na příští rok. Podle prvních reakcí ministrů si s tímto návrhem mnoho přátel neudělá, vypadá to, že seškrtání 41 miliard na výdajích je v podstatě vyhlášením války. Na stole leží dilema - přinutí ODS rebely, aby souhlasili se zvýšením daní, nebo bude mít Česko rozpočet, který sebere peníze vlastně všem?

„Takto navržený rozpočet státu spolehlivě zničí českou ekonomiku,“ řekl sociálnědemokratický senátor a místopředseda strany Jiří Dienstbier poté, co ministr financí Miroslav Kalousek seškrtal původní návrh o dalších 41 miliard korun. S návrhem nesouhlasí ani podniky, vědci i většina ministerstev. Vláda nakonec rozhodnutí odložila až na středu.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD:

„Nedivím se, že ministr financí takhle postupuje, na to jsme u něj zvyklí. My totiž nemáme ministra financí, my máme ministra škrtů. Ten je schopen za 14 dní škrtnout 41 miliard, jen to hvízdne. Je potřeba se soustředit na příjmy a mluvíme o zvyšování daňových výnosů - to není zvyšování daní. Dost, pane ministře! Vaší rolí je daně dokázat vybrat. Jak k tomu přijde poctivý poplatník, který má ministra, který je tak laskavý a tolerantní k hazardu, metanolu, k úniku peněz z tabáku či benzinu?“

Úspory budou mít negativní dopad na českou ekonomiku

Kalousek negativa svého návrhu nepopírá. „Tento rozpočet je pro Českou republiku horší než ten, který jsem byl nucen stáhnout. Je bláhové se domnívat, že lze ušetřit 26 miliard tak, aniž bychom se vyhnuli těm velmi bolestivým oblastem, kterým jsme se původně vyhnout chtěli. Nejlepší řešení je schválení konsolidačního balíčku,“ řekl Kalousek.

Ministr financí dokonce potvrdil, že úspory budou mít negativní dopad na vývoj ekonomiky. Uznává, že je to horší řešení než mírně zdanit spotřebu a umožnit tyto prorůstové investice. „Tato vláda je ale hluboce přesvědčena, že není možné generovat hospodářský růst za cenu zvyšování zadlužování. Sociálnědemokratičtí ministři generovali stamiliardové schodky v dobách pětiprocentního růstu. Teď vidíme důsledky,“ dodal Kalousek.

Zaorálek: Zvyšování DPH nefunguje. A vy to opakujete ještě jednou

Zaorálek upozornil na negativní zkušenosti s předchozím zvyšováním sazeb DPH. „Dolní DPH jste zvýšili o 4 procentní body a vedlo to k nárůstu cen potravin a léků. Inflace vzrostla o 3,5 procenta a vy jste nevybrali skoro nic navíc. Máme zkušenost, jak to nefungovalo a vy to přesto opakujete ještě jednou. Snižování deficitu nás pošle do pekel,“ varoval místopředseda ČSSD.

Ministr financí se brání. Domnívá se, že tempo snižování deficitu je jednoznačným úspěchem jeho vlády. „Jsme první vláda, která dokázala o desítky procent snížit objemy mezd ve státní správě. Jsme první vláda, která snižuje nominální výdaje z roku na rok, byť rostou nároky na důchody. A jsem první ministr financí, který prosadil zdanění hazardu. Ti všichni předtím o tom jen mluvili,“ řekl.

Kalousek uvedl, že jeho návrh rezignuje na to, zda bude nějaký balíček. Je to návrh, který by vláda předkládala v demisi, protože neprojde-li daňový balíček, vláda končí. ČSSD podle Zaorálka doufá, že balíček neprojde a vláda pokračovat nebude. Slibuje si od toho předčasné volby. Kalousek Zaorálka ujistil, že TOP 09 se nebude „aktivně účastnit na nějakém vládním slepenci“ a v takovém případě předčasné volby podpoří.