Dětské krizové centrum slaví 20 let, počet dětí v nouzi narostl

Praha - Dětské krizové centrum sídlící v Praze-Michli slaví 20 let své existence. Od roku 1992 si připsalo pomoc už pěti tisícům týraných a zneužívaných dětí. A počet klientů centra stále roste. V roce 2012 se centrum potýká se stejnými problémy jako před dvaceti lety, kdy vznikalo. Další přibývají, jako třeba zneužívání na sociálních sítích nebo vytváření falešných identit. Za přispění nadace Naše dítě teď pro ně sdružení zařídilo novou terapeutickou místnost.

Jen v tomto roce využilo pomoc Dětského krizového centra 475 týraných a zneužívaných dětí. Ředitelka centra Zora Dušková očekává, že do konce prosince překročí počet klientů centra hranici 500. „V letošním roce zaznamenáváme poměrně výrazný nárůst klientů, a to zhruba o jednu čtvrtinu,“ přiblížila smutnou statistiku v porovnání s rokem 2011 ředitelka centra.

Ředitelka Nadace Naše Dítě Zuzana Baudyšová podotkla, že odhalených případů bývá pouze asi třetina. „A je to jen vrcholek ledovce,“ dodává. Podle odborníků trpí fyzickým nebo psychickým týráním až 2 procenta dětí v ČR, tedy mezi 20 a 40 tisíci nezletilými. Právě pro ně teď sdružení otevřelo novou terapeutickou místnost, zařízenou tak, aby dětem připomínala domácí prostředí.

Ředitelka Dětského krizového centra Zora Dušková:

„Většina dětí je krizovým situacím vystavena přímo ve vlastních rodinách. V nabídce služeb našeho centra je terapeutická péče, protože to je teprve ten léčebný, ozdravný proces, který dítěti pomůže zpracovat následky týrání a zneužívání.“

Reportáž Anny Chudobové o Dětském krizovém centru (zdroj: ČT24)