Vláda stáhne novelu o ombudsmanovi. Podle Chvojky hrozilo, že se schválí nesmysly

Sněmovna nebude jednat o novele posilující pravomoci ombudsmana. Vláda novelu stáhla. Podle ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jana Chvojky (ČSSD) hrozilo, že by sněmovnou neprošly důležité pasáže, a naopak se schválily nesmysly.

Zákonodárci měli jednat mimo jiné o tom, že by veřejný ochránce práv mohl podávat antidiskriminační žaloby a podněty Ústavnímu soudu na rušení zákonů nebo jejich částí.

Podle Chvojky vláda ve středu jednomyslně podpořila jeho podnět, aby předpis ze sněmovny stáhla. Chvojka místo toho připraví samostatnou novelu, která bude řešit jen monitorování situace zdravotně postižených.

„Předložíme ji ve zrychleném režimu a požádáme kluby, zda by to nepodpořily,“ řekl ve středu o chystané předloze novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Změny pravomocí ombudsmana
Zdroj: ČT24

Podle Chvojky u této části návrhu nejsou žádné kontroverze a vychází i z mezinárodních závazků. Stažení původního návrhu, který připravil bývalý šéf vládní legislativy Jiří Dienstbier (ČSSD), ve středu podpořili jednomyslně všichni ministři.

Chvojka: Nemůžeme jít hlavou proti zdi

Chvojka řekl, že novela ležela ve sněmovně už dva roky a některé její klíčové pasáže neměly šanci projít. Naopak některé „nesmyslné“ pozměňovací návrhy podle něj naději na schválení měly. „V politice musíte být realista. Pokud vám zástupci všech poslaneckých klubů včetně koaličních řeknou, že ten návrh nepodpoří, tak nemůžete jít hlavou proti zdi,“ řekl Chvojka.

Současné pravomoci ombudsmana
Zdroj: ČT24

Proti rozšíření pravomocí ombudsmana vystupovali ve sněmovně i poslanci z vládních ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Ve hře byla navíc úprava Radky Maxové (ANO), jež by dolní komoře dala právo veřejného ochránce práv v některých případech odvolat.

Sobotka uvedl, že přijetím některých pozměňovacích návrhů by postavení ombudsmana mohlo být oslabeno. Chvojka naznačil, že některé poslance mohlo k obavám z rozšíření pravomocí ombudsmana vést i to, že v současnosti úřad zastává Anna Šabatová.

Ombudsmani
Zdroj: ČT24

Na novele se poslanci neshodli už na začátku

Norma budí mezi poslanci spory od počátku. Ukázalo se to i na červnové schůzi, kdy dolní komora nedala v dílčích hlasováních ombudsmanovi pravomoc dávat podněty Ústavnímu soudu, možnost podávat antidiskriminační žaloby ale zachovala.

Protože by se pro takovou podobu novely patrně nenašel hlavně kvůli postoji poslanců hnutí ANO dostatečný počet hlasů, dolní komora ji poslala do opakovaného druhého čtení.

Dienstbier tehdy trval na tom, aby koalice plán kabinetu dodržela. Vládní program předpokládá, že kabinet „posílí právní možnosti obrany proti diskriminaci a pravomoc veřejného ochránce práv navrhovat rušení protiústavních zákonů“. Následné jednání ústavně-právního výboru ale jen potvrdilo, že osud předlohy je v dolní komoře značně nejistý.

S rozšířením působnosti ombudsmana ohledně dodržování práv zdravotně postižených lidí poslanci souhlasí. Do původní vládní předlohy jej doporučily jako pozměňovací návrh vložit petiční i právní výbor.

Podání Ústavnímu soudu může dát nyní prezident, 41 poslanců nebo 17 senátorů, za určitých podmínek i vláda, kraje nebo člověk, kterého se problém týká. Žaloby kvůli diskriminaci nyní může podávat jen její oběť. 

Vydáno pod