Smogová regulace platí ve třech krajích. Praha zvažuje MHD zdarma

Události: Kvůli smogu zvažuje Praha MHD zdarma (zdroj: ČT24)

Meteorologové vyhlásili regulaci v Plzeňském kraji. Znamená to, že některé průmyslové podniky musí omezit provoz. Regulace platí také ve středních Čechách a Olomouckém kraji. V Praze připravují radní kvůli smogu návrh na dočasné zavedení MHD zdarma, rada o něm rozhodne v úterý. V pondělí večer ale meteorologové regulaci v Praze odvolali a platí nižší stupeň: smogová situace. Ta zůstává i v dalších částech Čech, naopak ve východní části Moravy již meteorologové smogovou situaci vesměs odvolali.

Smogové signály, které vyhlašuje Český hydrometeorologický ústav, se sice nijak nedotýkají běžného života, mohou však inspirovat politiky. Již od konce minulého pracovního týdne platí v Olomouckém kraji a Středočeském kraji regulace, tedy obzvláště důrazné upozornění na smog, spojené i s omezením výroby v průmyslových podnicích. Nově vyhlásil ČHMÚ regulaci i v Plzeňském kraji, naopak v pondělí večer přestala platit v hlavním městě. 

Některá města se snaží zastavit znečišťování vzduchu zavedením MHD zdarma. Již od minulého týdne je možné cestovat bez placení městskými autobusy v Přerově a v úterý by obdobné opatření mohlo začít platit i v Praze. Po jednání městského krizového štábu oznámili radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) a radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice), že připravují návrh na zavedení bezplatné MHD, dokud smog nezmizí.

„Mohla by to být motivace pro některé řidiče, aby odložili automobil a využili MHD. Vyzval jsem rovněž dopravní podnik, aby se připravil na možné posílení dopravy. Jednali jsme i s Českými drahami, aby se v případě zavedení jízdného zdarma, uznávalo i u nich,“ uvedl Petr Dolínek. Chtěl by, aby podobné opatření zavedl i Středočeský kraj na příměstských linkách. Pražané i návštěvníci města by se podle Dolínka měli zdržet používání automobilů.

Stávající ráz počasí je takový, že se Praha pohybuje na hraně mezi oblastmi, kde se situace zlepšuje, a oblastmi, kde zůstává problematická. Očekáváme, že obdobná situace se udrží zhruba do konce týdne. Nevylučujeme krátkodobý pokles koncentrací, ale očekáváme potom jejich nárůst.
Jan Macoun
náměstek ředitele ČHMÚ pro ochranu čistoty ovzduší
Smogová situace panuje hlavně v Čechách
Zdroj: ČT24

Dočasné zrušení jízdného v pražské MHD by neměla provázet žádná omezení automobilové dopravy. Naopak v rámci regulace musely utlumit výrobu čtyři podniky v Praze. Ve vzduchu ve městě je přesto stálo velké množství prachu. Podle Bohumila Kotlíka ze Státního zdravotního ústavu zavedení MHD zdarma v době smogu „má svůj význam“. Dodal však, že v situaci, kdy již vzduch znečištěný je, smog nezmizí a je třeba čekat, až se ovzduší provětrá. „Předejít nelze. Lze omezit dopad tím, že omezíme produkci škodlivin, to znamená nebudeme produkovat další,“ shrnul Bohumil Kotlík.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce nechat prověřit, jak stát využívá své možnosti pro boj se smogem. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) má na středečním jednání informovat vládu o nynější smogové situaci a jejím výhledu. Má také zhodnotit nástroje, které má stát k dispozici pro zlepšení stavu. „Pokud má ministerstvo životního prostředí některé nové rozumné iniciativy, pojďme se na ně ještě ve zbývajícím mandátu vlády podívat,“ dodal Sobotka.

Brífink po jednání pražského krizového štábu (zdroj: ČT24)

Na Moravě smog slábne

Smogové signály
Zdroj: ČHMÚ

Mírnější upozornění na smog platí téměř na celém území Čech s výjimkou Karlovarského kraje, Libereckého kraje a Vysočiny. Naopak jih a východ Moravy je prakticky beze smogu. Český hydrometeorologický ústav odvolal po víkendu smogovou situaci v celém Zlínském kraji a také ve většině Moravskoslezského kraje, platí už pouze v aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek. 

Smogovou situaci ČHMÚ vyhlašuje, když v určitém regionu alespoň na polovině meteorologických stanic překročí průměrná dvanáctihodinová koncentrace mikroskopických prachových částic 100 mikrogramů na metr krychlový a po 24 hodin se nepředpokládá pokles. Smogová regulace se pak vyhlašuje při dosažení koncentrace 150 mikrogramů na metr krychlový.  

  • Polétavý prach (PM z anglického názvu „particulate matter“) je pojem pro mikročástice o velikosti několika mikrometrů (µm). Částice mají své specifické označení podle velikosti – například PM10 označuje polétavý prach o velikosti 10 mikrometrů. 
  • Částice atmosférického aerosolu se usazují v dýchacích cestách. Místo záchytu závisí na jejich velikosti. Větší částice se zachycují na chloupcích v nose a nezpůsobují větší potíže. Částice menší než 10 µm (PM10) se mohou usazovat v průduškách a způsobovat zdravotní problémy.
  • Částice menší než 1 µm mohou vstupovat přímo do plicních sklípků, proto jsou tyto částice nejnebezpečnější. Na částice polétavého prachu se vážou těkavé organické látky (VOC – z anglického názvu volatile organic compounds), které pak v organismu působí toxicky.
  • Inhalace PM10 poškozuje hlavně kardiovaskulární a plicní systém. Dlouhodobá expozice snižuje délku dožití a zvyšuje kojeneckou úmrtnost. Může způsobovat chronickou bronchitidu a chronické plicní choroby. V důsledku absorpce organických látek s mutagenními a karcinogenními účinky může expozice PM10 způsobovat rakovinu plic.
  • Zdroj: www.cistenebe.cz

Podle Roberta Skeřila z Českého hydrometeorologického ústavu je v současnosti situace neobvyklá, častěji je inverze a z ní vyplývající znečištění vzduchu silnější na východě republiky. „Morava je na tom lépe než Čechy. Moravskoslezský kraj už je poměrně dobře provětrávaný,“ podotkl. 

V nejbližší době v Čechách lépe nebude

Tam, kde je vzduch zaprášený, se situace v nejbližší době nezlepší. Týká se to téměř všech regionů zasažených smogem. Ventilační index meteorologického modelu Aladin ukazuje, že do středy budou v Čechách vesměs velmi špatné rozptylové podmínky, ve východní části republiky naopak přes den většinou dobré. 

Jak se zítra pročistí vzduch
Zdroj: ČT24

Vedle Moravskoslezského kraje klesají koncentrace prachu také v jižních Čechách. Naopak v Pardubickém kraji meteorologové předpokládají, že se rozptylové podmínky budou dál zhoršovat. V Praze a Ústeckém kraji vydrží smog podle předpovědi ještě několik dní a v Plzeňském kraji to může být ještě týden. 

„Rozptylové podmínky by se měly zlepšit až ve třetí třetině týdne,“ uvedl Jaroslav Tuček z královéhradecké pobočky ČHMÚ. Také Eva Plášilová z českobudějovického pracoviště ČHMÚ ujistila, že smogová situace trvá, i když dopoledne prachu ve vzduchu ubylo. „Vzhledem k vývoji počasí zůstane smogová situace vyhlášena. Sice teď koncentrace klesají, ale stále je inverze, proto nic měnit nebudeme,“ uvedla.

Sport není při smogu to pravé

Doba, kdy se vzduch plní škodlivinami, je jako vystřižený ze snů pravověrných lenochů. „Samozřejmostí je omezení pobytu venku, omezení fyzických aktivit, sportování by nebylo to dobré,“ doporučil Bohumil Kotlík.

Při zimním smogu je nejvíce škodlivin ve vzduchu ráno před východem slunce a večer po jeho západu. Nejlepší podmínky pro krátké větrání či pobyt venku jsou proto brzy odpoledne.

Na zvýšené koncentrace znečišťujících látek v ovzduší jsou citlivé hlavně malé děti, těhotné ženy, senioři, lidé, kteří trpí akutními či chronickými dýchacími problémy, nemocní s chorobami kardiovaskulárního systému či diabetici. Ohroženi jsou podle odborníků i lidé, kteří jsou oslabeni například kombinací stresu, kouření a nevhodné výživy, osoby v rekonvalescenci nebo s oslabenou imunitou.

Nejen ohrožené skupiny by se podle lékařů měli před smogem chránit kromě omezení pohybu venku také vyšší konzumací vitamínů a mohou se pokusit vycestovat ze znečištěných oblastí na hory.