Šéfa krajského soudu Pořízka stíhá policie za předražený justiční areál

Brno – Prvním obviněným v případu předraženého justičního areálu v Brně není nikdo jiný než samotný šéf Krajského soudu v Brně Jaromír Pořízek. Za stavbu supermoderní budovy nesl odpovědnost. České televizi potvrdil, že ho policie informovala o zahájení trestního stíhání. Prvního muže krajského soudu bude policie vyšetřovat na svobodě, vazba není podle státní zástupkyně nutná. Vyšetřování dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ostravě.

„Převzal jsem usnesení o zahájení trestního stíhání, považuji ho za naprosto absurdní a navíc je zřejmé, že je šité velice horkou jehlou,“ řekl ČT Pořízek. O převzetí usnesení informoval ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). „Zároveň nám sdělil, že podal proti sdělení obvinění stížnost,“ dodala mluvčí resortu Petra Hrubá. Sám Pořízek z funkce předsedy krajského soudu odstupovat nehodlá a žádné konkrétní kroky zatím nechystá ani ministr. S dalším postupem vyčká až do rozhodnutí o stížnosti.

Podezření z předražené zakázky se týká budovy státního zastupitelství. Případ dostalo na starost Krajské státní zastupitelství v Ostravě, aby se předešlo podjatosti. Zatím je obviněn pouze Pořízek, pokud ale žalobce shledá trestní odpovědnost některé další osoby, bude postupovat podle trestního práva.

Justiční palác v Brně
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Náklady stavby postupně rostly. Podle prvních odhadů měl areál stát 805 milionů, ministerstvo spravedlnosti nakonec schválilo upřesněný rozpočet 1,7 miliardy korun. Nakonec však činily celkové náklady 1,9 miliardy. Prodražení stavby už v minulosti řešila policie, finanční úřad udělil rekordní dvoumiliardovou pokutu.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod