Stát zamítl žádost čtyř Čechů unesených v Libanonu, kteří chtěli odškodnění

Ministerstvo vnitra zamítlo žádost o odškodnění, kterou podali čtyři Češi unesení v Libanonu, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Požadovali 40 milionů korun. Na zamítnutí jejich žádosti upozornil server Novinky.cz.

Muži zmizeli v červenci 2015 v libanonském údolí Bikaá, do Česka se vrátili loni počátkem února. Tvrdili, že tajné služby mohly únosu zabránit. Milan Chovanec už v minulosti uvedl, že stát vynaložil maximální úsilí, aby se mohli vrátit domů. Jeho ministerstvo teď žádost o odškodnění zamítlo. Podle Chovance by odpovědnost měli převzít organizátoři cesty, a nikoliv stát.

Advokát Jan Švarc, jeden z unesených, kteří žádali odškodné, řekl Novinkám, že by podle něj o žádosti mělo rozhodovat ministerstvo financí. „To ale prohlásilo, že příslušným není, a rozeslalo to na jiná ministerstva, což považujeme za protizákonný postup,“ dodal advokát. Nevyloučil, že ve věci podají muži žalobu.

Švarc, překladatel Adam Homsi a novináři Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň (k žádosti o odškodnění se z unesených nepřidal jen vojenský zpravodajec Martin Psík) podle dřívějších informací Českého rozhlasu v žádosti napsali, že stát při řešení únosu selhal.

Kdyby podle nich tajné služby lépe spolupracovaly, nemusel se incident stát. Civilní rozvědka podle nich měla informaci, že se plánuje odveta za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda, o jehož vydání Česko požádaly Spojené státy. Švarc byl Fajádovým advokátem.

Propuštění libanonského agenta Alího Fajáda

V den návratu pětice Čechů do vlasti byl z české vazby propuštěn Fajád, kterého USA podezřívaly z napojení na teroristickou organizaci. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) krátce poté médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo to, aby Česká republika nevydala v Česku zadržovaného Fajáda do Spojených států.

Rozhodnutí nevydat Fajáda do USA ostře kritizovalo americké velvyslanectví v Praze. Američané muže viní ze zamýšlené spolupráce s teroristy. Jeho vydání loni v březnu odmítl i Libanon.