Soud prodloužil vazbu Čechovi, který se prý chtěl přidat k Islámskému státu

Plzeňský krajský soud nechal ve vazbě mladého Západočecha ze Spáleného Poříčí, který se podle žalobce chtěl přidat k fanatickým sunnitům ze samozvaného Islámského státu. Rozhodnutí o vazbě je pravomocné, obžalovaný mladík se vzdal práva na stížnost. Vlastní proces je naplánovaný od 8. do 10. února.

Mladého muže ze západních Čech, který se měl chtít přidat do šiků islámských fanatiků, měli loni v lednu zadržet na mezinárodním letišti v Turecku. U sebe měl letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice a turecké policii údajně přiznal, že důvodem jeho cesty do Sýrie bylo přidat se k islamistům. Turečtí policisté poté zadrženého vrátili do Česka a informovali české kolegy.

Česká policie mladíka zpočátku vyšetřovala na svobodě kvůli pokusu o účast na organizované skupině. Později kriminalisté klasifikaci zpřísnili a začali ho stíhat kvůli teroristickému útoku ve fázi přípravy. Soud pak muže poslal do vazby, v níž je od 20. července. Obžalobu podalo krajské státní zastupitelství 22. prosince a podrobnosti z ní nejsou známy. Muži hrozí 12 až 20 let vězení nebo až výjimečný trest, který zahrnuje i doživotní vězení.

Mladík je již řadu měsíců ve vazbě, soud musel podle zákona rozhodnout o dalším trvání vazby do 30 dnů od podání obžaloby. Učinil tak nyní v neveřejném jednání s argumentem, že nadále trvají vazební důvody, a to obava, že by mohl obžalovaný utéci nebo se skrývat, nebo že by mohl dokončit trestný čin. Rozhodnutí o vazbě je pravomocné, neboť muž se na místě vzdal práva na stížnost.