Oranžové šachy vládnou v krajích

Zlín/Praha - Zlínská ČSSD dnes podepíše koaliční smlouvu s KSČM a Zemanovci. Hejtmanem zůstane sociální demokrat Stanislav Mišák. Koaliční jednání zaměstnají také sociální demokraty ve Středočeském kraji. Tamní stranická buňka zhodnotí dosavadní jednání o nové krajské vládě, strana se už snažila dohodnout s ODS i komunisty. Zatím ale bez výsledků.

Středočeská ČSSD chce dál hledat podporu pro svou menšinovou vládu. Se svými návrhy seznámila komunisty i občanské demokraty. „Nic jiného nám nenabídli, komunisti zatím setrvali na tom, že chtějí koaliční vládu. Takže v této chvíli průsečík je na straně ODS,“ řekl člen vyjednávacího týmu ODS Dan Jiránek. Předseda krajské organizace ČSSD Miloš Petera však kontruje: „Jsou tam (v návrhu smlouvy) jak věci, které tam dali zjevně kvůli tomu, že s námi chtějí jednat, tak jsou tam věci, které prakticky spolupráci vylučují.“

0

Dojednáno je také v Pardubickém kraji, společnou dohodu tam podepsali ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj a Zemanovci. Hejtmanem se stane sociální demokrat Martin Netolický. Hlavním tématem pro příští čtyři roky bude patrně zdravotnictví. „Dosavadní provázanost nemocnic byla nedostatečná a musí vzniknout střechové vedení všech pěti nemocnic. Nepočítá se s nějakým pronájmem privátní firmě,“ uvedl lídr kandidátky a budoucí radní Roman Línek (KPK).

Koaliční spolupráce se definitivně rýsuje taky na jižní Moravě, dohoda mezi vítěznou ČSSD a lidovci by měla být hotová zhruba za týden. Obě strany počítají s tím, že ve funkci hejtmana zůstane Michal Hašek.

Oranžové šachy vládnou v krajích (zdroj: ČT24)