V Bruselu si připomenou světový rekord Emila Zátopka štafetami i výstavou komiksů

Zátopek Revival Run (zdroj: ČT24)

V Bruselu se v úterý uskuteční na stadionu Trois Tilleuls štafetový běh připomínající světový rekord v běhu na 10 kilometrů, kterého český běžec Emil Zátopek dosáhl v roce 1954 právě na tomto stadionu. Zátopek Revival Run má zároveň připomenout 10. výročí založení specializovaného časopisu pro běžce Zatopek Magazine.

České štafety se účastní až 35 lidí, poběží různě dlouhé úseky, uvedl v pořadu ČT Studio 6 český velvyslanec v Belgickém království Jaroslav Kurfürst. I on poběží, při trénincích si podle svých slov uvědomil, jaké neuvěřitelné tempo byl Emil Zátopek schopen udržovat 10 kilometrů. Stal se tehdy prvním běžcem, který zvládl deset kilometrů pod 29 minut.

Českou štafetu by měla rozběhnout bývalá česká olympionička, atletka Šárka Kašpárková, která se věnovala skoku do výšky a především trojskoku (zejména bronz na LOH 1996 a zlato z mistrovství světa 1997). Zapojí se i celé rodiny či jednotlivci pracující v Bruselu. Poběží různě dlouhé úseky, například jedna rodina se podělila o 600 metrů, když otec a syn poběží 200 metrů, zatímco maminka s dcerou 100 metrů. 

Emil Zátopek v komiksu od Jaromíra Švejdíka
Zdroj: archiv Jaromíra 99

Vedle české štafety poběží i několik belgických štafet, v nichž budou olympionici či lidé z redakce časopisu. Účastní se tak i dopisovatel časopisu Guillaume Narquet, který před lety od Dany Zátopkové, manželky Emila Zátopka, získal souhlas, aby časopis mohl nést jeho jméno. Ten v pořadu zdůraznil, že český běžec byl nejen velký sportovec, ale i olympionik, oblíbený u soupeřů i u publika, který se stal symbolem atletiky, běhání i životního postoje ke sportu. 

Velvyslanec uvedl, že stadion je stále využíván ke sportu a příliš se - s výjimkou tartanové dráhy - od 50. let nezměnil. Zátopek do Belgie často jezdil, je zde populární, dokázal navazovat přátelství i na běžecké dráze, řekl Kurfürst. Očekává celkovou běžeckou účast ve štafetách přes 100 lidí, možná několik stovek. 

Na běh má navazovat společenská akce, kde bude představena výstava komiksů o Zátopkovi, jejichž autoři jsou Jan Novák a Jaromír Švejdík.