Podle Zaorálka povede vyjednávání o Češích zadržených v Turecku k jejich vyhoštění a návratu

Turecko dvojici zadržených Čechů vyhostí, věří ministr Zaorálek (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zahraniční poslalo Turecku diplomatickou nótu ohledně toho, kdy začne soud se dvěma zadržovanými Čechy Markétou Všelichovou a Miroslavem Farkasem. Jsou to už dva měsíce, co byli zadrženi nedaleko turecko-iráckých hranic. I když o nich tamní média psala jako o teroristech, zatím obvinění nepadlo. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale prohlásil, že příběh bude mít dobrý konec - vyjednávání povede k vyhoštění obou Čechů a návratu domů.

Pro rodiny Markéty Všelichové a Miroslava Farkase je nyní nejhorší nejistota. Od zatčení jejich dětí uplynulo zhruba šedesát dní a stále nevědí, z čeho je turecké úřady podezírají.

Hned po zatčení turecká média dozorovaná státem informovala o české dvojici jako o teroristech. Například list Daily Sabah už v titulku oznámil, že turecké bezpečnostní složky zatkly české teroristy z YPG - syrských kurdských Lidových obranných jednotek. Podle listu se nelegálně snažili překročit turecko-iráckou hranici. List Hürriyet dodal, že obviněni byli z dodávání zbraní.

Oba Češi se svou spoluprací s kurdskými jednotkami YPG nijak netajili. Naopak, fotografie ze severu Sýrie vystavovali na svých facebookových profilech a ochotně sdíleli i své údajné zážitky z frontové linie. Právě to bude dle všeho hlavním důkazem Turků proti nim.

Já věřím v dobrý konec celé kauzy, ale nebude to za týden nebo za dva.
Lubomír Zaorálek

„Markéta s Mirkem u sebe rozhodně neměli zbraně ani různé předměty, na kterých by bylo logo YPG,“ upozorňuje koordinátor pomoci pro Miroslava a Markétu Janusz Konieczny. I otec zadržovaného muže Miroslav Farkas tvrdí, že podle synových slov neměli kromě osobních věcí vůbec nic.

„Jsme přesvědčení, že naši občané nejsou žádní teroristé a že účely jejich cesty byly humanitární,“ prohlásil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle něj vyjednávání povede k vyhoštění obou Čechů a návratu domů. „Ale bude to chvíli trvat,“ dodal s tím, že to může být až v řádu měsíců.

V cele jako v „nejhnusnější žumpě“

Zatím zůstávají oba Češi ve vězení. Otec Miroslava Farkase vzpomíná na první telefonát se synem, který byl hrůzostrašný: „To jsem rozuměl každé druhé, třetí slovo, musel to několikrát opakovat a byl z toho de facto v šoku.“ Hovor proběhl zhruba tři týdny po zatčení. Směli spolu mluvit jen deset minut. „Nechtěl tomu vůbec věřit, že je tam v nějakém vězení zadržený za něco, co není pravda,“ dodal otec.

První vězeňskou celu ve městě Širnak na jihovýchodě Turecka, kde byl, nepopisoval dvakrát pozitivně. „Říkal: ‚Tati, představ si tu nejsprostší, nejhnusnější žumpu, která existuje na světě',“ přiblížil otec zadržovaného Čecha.

„Víme, že je vězněný u turecké hranice, je to přímo ve válečné zóně, která sousedí s Kurdistánem a se Sýrií,“ doplnil Miroslavův strýc Pavel Mlýnek. „Paní konzulka Opělová se tam k němu dostávala obtížně, protože oblast je uzavřená,“ přiblížil.

Vedoucí konzulárního oddělení v Turecku Mária Opělová říká, že se jejich věznice nijak neliší od věznic, jak je známe. „Zadržovaní si na podmínky, v nichž žijí, nestěžovali. Na celách je například televize, kávovar. Jídlo ve věznici je standardní, vězeňské kvality. Lékařská péče je v případě potřeby dostupná,“ uvedla Opělová.

Rodiče Markéty Všelichové se do médií vyjadřovat nechtějí. Na Nový rok napsali na facebookovou stránku přátel Mirka a Markéty, že Markéta Všelichová telefonovala, v rámci možností je v pořádku a všechny přátele a příznivce pozdravuje. Měla podle nich velkou radost z toho, že jí již přišlo několik dopisů z Čech. „Podle toho, jak mi to líčil pan Všelicha, Markéta popisuje tu situaci, že si s tím umí poradit, že podmínky jsou únosné,“ zmínil koordinátor pomoci Konieczny.

„Náš zastupitelský úřad se jim věnuje neustále, takže víme, jak se jim vede. Snad si mohu dovolit říci, že podmínky jsou slušné, přiměřené,“ říká Zaorálek.

Oba Češi mají povolený jednou za dva týdny desetiminutový hovor s rodiči. Všelichovi navštívili dceru v polovině prosince. Farkas se za synem chystá koncem ledna. Mezitím mu rodina poslala do vězení balík se zimním oblečením.

Obě rodiny momentálně řeší ještě další významný problém. Peníze na právního zástupce v Turecku, celkem 320 tisíc korun. Všelichovi se kvůli tomu už zadlužili. Farkasovi žádají o pomoc lidi. „Snažíme se něco ušetřit. Já jsem v invalidním důchodu, takže toho taky moc nemám. Nějak se to musí dát dohromady,“ řekl otec zadržovaného Čecha. Koordinátor pomoci Konieczny upřesnil, že aktuálně dávají dohromady 160 tisíc korun.