„Éček“ se nemusíme tolik obávat, tvrdí odborník

Praha – Hysterie kolem takzvaných éček je zbytečná. Řekl to předseda o. s. Zdravá potravina Rudolf Náprstek, který byl hostem Studia 6. Zhruba polovina z nich je totiž přírodního původu, běžně se s nimi setkáváme. Mezi ně patří například pektiny, které se vyskytují v jablku. Kyslík a dusík, pomocí nichž dýcháme, také patří mezi „éčka“, těch se není třeba obávat. V Akademii věd ČR se dnes koná debata na téma Chemie v potravinách a životním prostředí.

Rudolf Náprstek, předseda o. s. Zdravá potravina:

„Slovo 'éčko', které lidé obvykle používají, označuje kód, který můžeme vidět na potravinách ve složení. Je tam vždy písmeno 'e', za ním pak nějaký číselný kód. Většina lidí si myslí, že písmeno 'e' je zkratkou slova emulgátor, což ale není, je to jenom skupina takzvaných éček. Těch je několik různých druhů, písmeno vychází z označení Evropy.“

Podle Náprstka existují také takzvaná kontroverzní éčka, u kterých je dobré mít se na pozoru. Tam patří umělá sladidla, umělá barviva a konzervanty. Problém je podle něj v tom, že výrobce má na výběr, zda použije právě „éčko“ s kódem, nebo může použít nějaký obecný název, které nemusí na první pohled jako nebezpečná látka vypadat.

„Evropská unie vydala nařízení, které výrobcům ukládá povinnost informovat o tom, že konkrétní umělá barviva v potravinách mohou způsobovat nežádoucí účinky, konkrétně tedy negativně ovlivňovat pozornost dětí. Mnoho výrobců proto ustoupilo od produkce takových potravin, aby nemuselo takto varovat,“ dodal Náprstek.

Rozhovor s Rudolfem Náprstkem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod