Proklínaná kartička – od sKarty dávají všichni ruce pryč

Praha - Nové sKarty měly zamezit zneužívání sociálních dávek. S jejich pomocí mohou jejich vlastníci vybírat z bankomatu, převádět na svůj účet peníze a mohou s nimi i platit. Systém provozuje Česká spořitelna. Doma má sKartu víc než 60 tisíc lidí, dalších 50 tisíc čeká na předání. Projekt dlouhodobě kritizuje opozice, odbory i rada postižených. Jedním z hlavních argumentů kritiků je to, že je karta povinná, a to i pro příjemce dávek jako mateřské či podpory v nezaměstnanosti. Jde tak podle nich o zasahování do soukromí lidí. Výhrady měl i ombudsman.

Drábek končí – jeho nástupce by měl projekt dokončit

Ministr práce a sociálních věcí v demisi Jaromír Drábek považuje elektronizaci výplat sociálních dávek za jednu z priorit, kterou by měl jeho nástupce v úřadu dokončit. A to i přes veškeré stížnosti, které se na projekt snášejí. Drábek tvrdí, že výběrové řízení proběhlo v pořádku, detaily z jeho průběhu jsou veřejné a projekt ušetří čtvrt miliardy korun ročně.

Motivace k zavedení sKaret

  • Zvýšení komfortu, rozšíření portfolia možností, jak nakládat s penězi.
  • Karta slouží jako identifikační, zlevní procesy na úřadech práce.
  • Nasazení elektronické výplaty ušetří každoročně čtvrt miliardy korun.

sKartám hrozí změny, zpoždění či úplný zánik

„Zákon, který má omezit sKarty pouze na dávky v hmotné nouzi, je schválen. Co se týká úplného zrušení sKaret, tak tam je zákon připraven a na nejbližší pracovní schůzi Senátu bude projednán. Ústavní stížnost je také připravena, bude ale trvat, než bude projednána - rychlejší bude asi cesta zrušení zákonem,“ říká předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Protest zdravotně postižených proti sKartě
Zdroj: ČT24

Kritizoval i ombudsman

Podle obbudsmana existuje celá skupina lidí, kteří prostě nebudou chtít ten nový systém. Ombudsman v srpnu kritizoval plošné zavedení karty i pro ty příjemce dávek, kteří se z nejrůznějších důvodů nemohou k bankomatům dostat, a také, že jde o zásah do soukromí lidí. „Je to znásilňování lidí,“ pokračoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Velikost problému zobrazuje jediné číslo. Do dnešního dne jsme vydali více než 60 tisíc sKaret. Z toho máme 6 odmítnutých sKaret,“ brání projekt Drábek.

Česká spořitelna je z problémů kolem projektu rozčarovaná

„My jsme neočekávali něco takového, co nyní zažíváme, a snažíme se plnit smlouvu co nejlépe. Já si myslím, že sociální karta dává smysl. Nejsme vůbec první zemí, která by kartu pro výplatu sociálních dávek použila. Spíš je problém, že je to věc nezvyklá. Pojďme vyřešit problém těch menšin, které mají objektivně zhoršené podmínky pro přístup k penězům a nevylévejme s vaničkou i dítě, protože to řešení je pro stát dobré a velmi moderní,“ tvrdí člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČS Jiří Škorvaga.

Škorvaga rovněž doplnil, že primárně se budou vydávat karty lidem bez zdravotního postižení. Doplnil také, že není pravda, že žadatel o sKarty musí mít účet u České spořitelny.

Ministerstvo práce smlouvu uzavřelo na 12 let. S Českou spořitelnou ji podepsal bývalý náměstek ministra práce Vladimír Šiška, který byl ve vazbě kvůli podezření z podplácení při jedné ze zakázek.