Udělování českého občanství pro cizince se ještě zkomplikuje

Praha - Cizinci v České republice by mohli mít složitější podmínky k získání občanství. Návrh zákona, který ještě musí projít Poslaneckou sněmovnou, počítá s tím, že cizinci budou muset podstupovat náročnější zkoušky a předkládat víc dokumentů. Za diskriminační návrh považují neziskové organizace. Poslanecká sněmovna o něm začne jednat příští týden.

Česko je už teď v získávání občanství jednou z nejpřísnějších zemí v Evropě a ministerstvo vnitra chce ještě přitvrdit. Navrhuje, aby cizinci prošli těžší zkouškou z češtiny. Prokázat budou muset i znalost ústavy, historie a zeměpisu. „Půjde o základní informaci typu dělení na kraje, měli by vědět, že se platí daně, kde se vybírají, jak se to dozvědí. Čili praktické věci pro život,“ podotkl ředitel Odboru všeobecné správy Václav Henych. Ministerstvo se navíc bude ptát na výši a zdroje příjmů a na rozhodování bude mít víc času.

Podle neziskových organizací je ale návrh příliš přísný a úředníkům dává nepřiměřenou moc. „Nicméně i když toto cizinec všechno splní, tak ten zákon je nastaven tak, aby ani potom neměl cizinec na nic nárok,“ obává se Pavel Čižinský z Poradny pro občanství. S tím ale Henych nesouhlasí. „Rozhodně bych s tím nesouhlasil z prostého důvodu, že až na jednu výjimku bude možný přezkum soudem,“ dodal.

V Česku má trvalý pobyt zhruba dvě stě tisíc cizinců. O občanství žádá jen necelé procento z nich. I přesto je pořád víc těch, kteří ho chtějí mít. Zákon o státním občanství zahrnuje i další novinky. Slováky, kteří získávali dosud české občanství jednodušeji, staví na úroveň ostatních evropských cizinců. Čechům naopak revolučně umožňuje dostat dvojí občanství.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)