Výzvu k násilí proti pravici jsem nenapsal, brání se Petelík

Praha - Na údajném facebookovém profilu zastupitele Prahy 8 za KSČM Jaromíra Petelíka se objevila výzva k násilí vůči pravici. Jedná se o razantní útok proti pravicově smýšlejícím občanům. Sám Petelík autorství popírá a proti původci zprávy podnikne příslušné právní kroky. Jedna z možností totiž ukazuje na fakt, že tento facebookový účet byl vytvořen jinou osobou za účelem poškození Jaromíra Petelíka. Podrobně ji vysvětluje server mediář.cz.

Co stálo na Facebooku Petelíka

„Je čas rozvěšet pravičáky po městech republiky, vyvlastnit násilím všechny podnikatele, do desátého kolena zabavit majetky jejich rodinám,“ měl napsat Petelík na svůj facebookový profil.

Petelík, který nyní pobývá v zahraničí, však autorství dnes popřel. „Vše vnímám jako útok neznámého pachatele na mou osobu,“ uvedl a dodal, že po návratu do Česka podá v této věci trestní oznámení.

Petelík je asistentem místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše. Ten se od jeho výroku distancuje a pokud se autorství textu Petelíkovi dokáže, přestane s ním spolupracovat. Nyní bude muset asistent celou kauzu vysvětlit. „Výroky jsou v příkrém rozporu s programem KSČM a koneckonců i s právním pořádkem,“ řekl Dolejš.

Trestní oznámení chce podat i Němcová

„Považuji toto vyjádření za naplnění skutkové podstaty trestného činu vyhrožování násilím jednotlivci a skupině osob a jsem rozhodnuta podat příští týden trestní oznámení.“

Podle Němcové v tomto případě nejde jen o nějakou hru či nešťastné vyjádření. „Vůbec mě nezajímá, zda se představitelé komunistické strany od tohoto muže distancují, či nedistancují. Je to pořád ta stejná rovina a jde od Gottwalda, který se jezdil do Moskvy učit, jak zakroutit demokratům krkem, a dokonale to udělal. Vyvraždil tady s komunistickými představiteli tisíce lidí,“ uvedla Němcová.

Zastupitelé Prahy 8 dávají od Petelíka ruce pryč

Zastupitelský klub Prahy 8 rozhoduje, jak v záležitosti dále postupovat. Petelík s nimi prý není ve spojení, od jeho výroků se ale distancují. Šéf KSČM v Praze 8 Zdeněk Nagovský označil výrok za nepřijatelný a potvrdil, že vedení komunistické organizace v Praze 8 bude kauzu co nejdříve řešit.

Vydáno pod