V Česku žije asi 800 psychotiků nebezpečných pro své okolí

Útočnice, která loni v létě ubodala zákaznici v nákupním centru na pražském Smíchově, zůstane ve vazbě. Podle znalců trpí útočným a nekrofilním sadismem a její případný pobyt na svobodě by byl extrémně rizikový. Kdo nebezpečnost útočníků posuzuje, zda lze útokům předcházet a jak se tváří v tvář nebezpečí bránit, zodpoví v pořadu Devadesátka ČT24 psycholog Jeroným Klimeš.

Tragédii na pražském Andělu předcházel incident v kavárně na Malé Straně. Třiatřicetiletá agresorka sledovala další návštěvnici na toaletu, a když žena opustila kabinku, zezadu k ní přistoupila a pokusila se ji uškrtit tričkem. Napadená se útoku bránila a volala o pomoc, díky čemuž upozornila majitele kavárny.

Přivolaní policisté někdejší zdravotní sestru a sanitářku odvezli na psychiatrii v Bohnicích. O charakteru kavárenského útoku ovšem personál neinformovali. Podle nemocničního zápisu se lékaři sice aktivně zajímali o okolnosti, od mužů zákona se ale dozvěděli jen to, že žena podstoupila dechovou zkoušku.

Tím se policisté podle odboru vnitřní kontroly dopustili pochybení, případ proto převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), aby posoudila, zda bylo jejich jednání trestné. Inspektoři došli k závěru, že policisté nesplnili svou povinnost a nepostupovali v souladu s trestním řádem. Hrozí jim zákaz činnosti nebo v krajním případě pět let vězení. 

  • Podle odborníků žije v České republice asi 800 těžkých psychotiků, kteří představují trvalé riziko pro své okolí.