Babiš převede i své zpravodajské servery. Ústavní stížnost nechá na Zemanovi

Podání ústavní stížnosti na zákon o střetu zájmů nechá vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš primárně na prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten už dříve avizoval, že se na soud obrátí. Ministr zároveň uvedl, že mezi majetkem, který po schválení normy převede, budou i elektronická média, tedy například servery iDnes.cz a Lidovky.cz.

Babiš zopakoval, že Zemana o stížnost nežádal, prezident podle něj ale svoje veto fundovaně odůvodnil. Pokud by se prezident na Ústavní soud neobrátil, zákon nechá posoudit klub ANO, potřebuje k tomu získat 40 podpisů zákonodárců. Klub druhé nejsilnější sněmovní strany má o sedm členů víc.

Novinářům Babiš také řekl, že norma má obrovské negativní dopady na jeho firmu Agrofert. „Vznikají obrovské náklady a škody,“ konstatoval. Na dotaz, zda se zbaví i elektronických médií, jejichž vlastnictví novela zákona neomezuje, odpověděl, že vše řeší komplexně: „Musím se zbavit i firmy, ve které jsou i tato média i fond, ale mám na to de facto jen nějaké dva týdny,“ uvedl.

Babiš se podle svých slov změně nebrání. Připomenul, že do fondu převádí svůj majetek i nastávající prezident Spojených států Donald Trump. „Ale ne, že na to mám dva týdny, je to jedna z největších firem v zemi a způsobuje mi to obrovské problémy,“ dodal. 

Zákon o střetu zájmů ve středu podpořili poslanci většiny sněmovních stran. Proti hlasovali jen zástupci ANO a hnutí Svoboda a přímá demokracie. Poslanci za Úsvit se hlasování zdrželi.

Podle zákona nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám společnosti, v nichž členové kabinetu drží nejméně čtvrtinový podíl. Babiš nyní vlastní skupinu Agrofert stoprocentně. Koncern zaměstnává víc než 34 tisíc lidí, jeho nekonsolidované tržby loni byly 214 miliard korun.

Členům vlády, která vznikne po podzimních volbách, zákon zakazuje provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Pod Agrofert spadá mediální dům Mafra, Babiš má i rozhlasovou stanici Impuls a hudební televizi Óčko.