Šesté ohnisko ptačí chřipky se potvrdilo na Táborsku, zasažený chov veterináři utratili

Události: Šesté potvrzené ohnisko ptačí chřipky je v Chotčinách na Táborsku (zdroj: ČT24)

V České republice se potvrdilo šesté ohnisko ptačí chřipky, a to v drobnochovu v Chotčinách na Táborsku. Veterináři utratili padesát kusů drůběže. Nemoc byla potvrzena u devíti ptáků. V Chotčinách vyhlásili veterináři ochranné pásmo v okruhu tří kilometrů. Dozorové desetikilometrové pásmo pak zasahuje i do Kraje Vysočina. Zároveň se nemoc potvrdila u labutě na Olomoucku.

V Chotčinách nakažená drůbež patřila malému hospodářství, kde se chovatel stará o slepice, husy, kachny a holuby. Nakaženou drůbež odvezl na veterinární testy sám chovatel. Podle ředitele jihočeské krajské veterinární správy Františka Kouby jsou základní příznaky ptačí chřipky zvýšené dýchání, snížený příjem potravy nebo více nadýchané peří drůbeže. Patologické rozbory pak většinou odhalí otoky hlavy nebo krvácení ve svalovině.

Zatím není jisté, zda se preventivní opatření dotknou i jiných chovatelů v okolí ohniska ptačí chřipky. „Děláme další průzkum, budeme sčítat kusy v dané oblasti a kontrolovat jednotlivé chovy. Podle výsledků se pak rozhodne, jestli bude následovat další utrácení,“ uvedl Kouba.

Veterináři v Chotčinách na Táborsku utratili pět desítek kusů drůbeže z chovu zasaženého ptačí chřipkou
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Podle starosty Dolních Hořic, pod něž Chotčiny spadají, pravděpodobně nákazu přenesly divoké kachny. Na místním rybníku nakazily kachny domácí, které chovatel měl. „V první řadě by měli občané zavřít drůbež do chlívků a voliér a nepouštět je volně ven. Pravděpodobně sem vir ptačí chřipky přinesly divoké kachny,“ řekl starosta Pavel Rothbauer.

Jak na Táborsku, tak v Olomoucku jde o virus chřipky typu H5N8.

Ptačí chřipka se znovu v Česku objevila po téměř deseti letech. V okolí pěti ohnisek, která jsou hlavně na jižní Moravě, už veterináři utratili přes 10 tisíc kusů drůbeže. Stalo se tak kvůli několika mrtvým ptákům, u kterých byl potvrzen virus chřipky typu H5N8. Nákaza je i v mnoha dalších evropských zemích.

Vedle jižní Moravy potvrdili veterináři nákazu drůbeže v Lázních Toušeň v okrese Praha-východ. Bylo tam utraceno 1025 ptáků, z toho devět pštrosů, zbytek byly husy, slepice, kachny, papoušci a nejspíš i pávi.

Zákaz výstav a omezení pro komerční chovatele

Na jižní Moravě se ptačí chřipka objevila v Moravském Krumlově a ve dvou ohniscích v Ivančicích. Veterináři nařídili v ochranném pásmu utratit veškerou chovanou drůbež a ptactvo. S likvidací začali minulý pátek. V Brodě nad Dyjí na Břeclavsku pak veterináři likvidovali nákazu v chovu slepic a perliček.

Ve čtvrtek byla vyhlášena ochranná a dozorová zóna na Náchodsku kvůli nálezu choroby v polské obci Kudowa Zdrój poblíž české hranice.

Chovatelé mohou dostat od státu náhradu za utracené kusy, musí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení drůbeže.

Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta. Při prokázání nemoci u volně žijících ptáků se ohnisko včetně ochranné tříkilometrové zóny nevytváří, místní chovatelé by ale měli dodržovat preventivní opatření.

  • Podtyp ptačí chřipky H5N8 se poprvé objevil v roce 1983 v Irsku, v současné podobě pak u drůbeže v Číně v roce 2009.
  • V lednu 2014 byl diagnostikován v Jižní Koreji na kachních farmách a u divokých ptáků, následně se objevil i v Japonsku a Číně. V listopadu téhož roku ho zjistili i v Evropě – v Německu, Nizozemsku, Británii a Bulharsku.
  • Typ H5N8 se velmi snadno šíří mezi ptáky, ale zatím nebyl zaznamenán přenos mezi lidmi. Známé jsou tři varianty viru H5N8 – liší se například tím, po jak dlouhé době se nemoc u zvířat projeví a kdy uhynou.
  • Ptačí chřipka se v roce 2016 objevila v Německu, Rakousku, Francii, Švédsku, Dánsku, Nizozemsku, Polsku, Maďarsku či Chorvatsku. Některé země včetně Kanady, Izraele a Srbska už zakázaly dovoz drůbeže z Maďarska, kde se nemoc rozšířila na jihu země.