Marihuana pro léčebné účely je o krok blíž k legalizaci

Praha - Do závěrečného třetího čtení dnes poslanci poslali novelu zákona, která legalizuje využívání marihuany k léčebným účelům. Aby se zabránilo zneužívání léčebného konopí, budou si ho lidé moci koupit jen na elektronický lékařský předpis. Definitivně poslanci o novele rozhodnou pravděpodobně příští týden.

Lidé si budou moci konopí koupit patrně na elektronický lékařský předpis, aby nebylo možné ho zneužívat. Marihuanu je možné využívat například při zmírnění příznaků rakoviny, roztroušené sklerózy nebo atopického ekzému. Předloha neznamená legalizaci této drogy ani legalizaci pěstování konopí pro léčebné účely doma, jak po tom volají aktivisté.

Sněmovna bude poslaneckou předlohu schvalovat podle dnešního rozhodnutí ve znění pozměňovacího návrhu zdravotnického výboru. Droga k léčebným účelům by se měla nejprve dovážet. Až po roce budou moci vstoupit na trh domácí pěstitelé, aby měl Státní úřad pro kontrolu léčiv čas na přípravu. Ústav bude například vydávat licence pěstitelům a organizovat výběrové řízení na nákup marihuany.

„Je to vstřícný krok k pacientům, aby si látku, která jim pomáhá mírnit příznaky nemocí, nemuseli získávat pokoutně. Aby tu látku mohli získávat legálně a v takové koncentraci a pod dohledem lékařů, aby to pro ně bylo prospěšné,“ řekla místopředsedkyně zdravotnického výboru a stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková (KSČM).

Léčebné konopí
Zdroj: ČT24

Návrh má ale stále ještě své odpůrce, kteří se obávají toho, že bude vnímán jako první krok k legalizaci marihuany. Ti ale v pozměňovacím návrhu ocenili používání elektronických receptů i registr pacientů a lékáren, který by měl minimalizovat možnost zneužití. Například pro místopředsedkyni zdravotnického výboru Soňu Markovou je tak současná podoba návrhu přípustná. Poslankyně ale poukazuje na některé další problémy, jako je zabezpečení pěstovaného konopí tak, aby nebylo zneužito. „Konopí by mělo být pěstováno na jednom místě pod přísnou kontrolou,“ uvedla Marková.

O smyslu novely dnes také zapochyboval Boris Šťastný (ODS), podle něj přibude nová administrativa, ovšem stále bude levnější pořídit si konopí nelegálně. Šťastný se obává také tlaku, aby se marihuana dostala do systému veřejného pojištění. Výdaje by byly v případě výpočtu podle nizozemských cen podle něho více než miliarda korun ročně, na druhou stranu je možné, že by marihuana nahradila některé jiné dražší přípravky.

Jiří Rusnok (LIDEM) dnes navrhl, aby ve druhém kole tendru měla nabízená cena drogy mezi kritérii tříčtvrteční váhu místo poloviční. Mohlo by to podle něho vést ke zlevnění marihuany. Stejného cíle chce dosáhnout Jan Bureš (ODS) novým ustanovením, podle kterého by pěstitelé mohli drogu po udělení licence také exportovat. Bureš odhaduje, že marihuana přijde jednoho pacienta zhruba na 9 000 korun měsíčně. Schválením jeho návrhu by podle něho mohla být cena třetinová. Předloha uvádí, že tuzemští pěstitelé nebudou moci stanovit vyšší cenu, než je nejnižší cena v zahraničí.