Sobotka k Zemanovi: Bezpečnostní situace se nezměnila, mlčeti zlato

Sobotka: Nemáme informaci o aktuální hrozbě (zdroj: ČT24)

Česká republika ani její občané nečelí žádné aktuální bezpečnostní hrozbě a zveřejňování informací o práci tajných služeb poškozuje českou kredibilitu. Uvedl to předseda vlády Bohuslav Sobotka, který tak reagoval na tvrzení prezidenta Miloše Zemana, podle nějž se na území republiky pohybuje Severoafričan podezřelý z vazeb na teroristy.

O podezřelém Severoafričanovi promluvil Zeman ve středečním rozhovoru pro Český rozhlas Plus, když uvedl: „Na našem území se potlouká jistý člověk z Maghrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi.“ Maghrebem je označován region v Africe na severu Sahary a západně od Nilu, tedy například Maroko, Alžírsko, Tunisko nebo Libye.

Bezpečnostní informační služba Zemanovo vyjádření nijak komentovat nechtěla, na politické scéně ale vzbudila prezidentská slova krajní nevoli. Vyjádření hlavy státu odsoudili například poslanci Ivan Gabal (KDU-ČSL), Daniel Korte (TOP 09) či Jana Černochová (ODS). Hlava státu prý hatí práci tajných služeb (protože muže na jejich zájem upozornila) a navíc diskredituje českou důvěryhodnost u zahraničních partnerů.

Kritický byl i bezpečnostní expert Andor Šándor: „Informaci o cizincově pohybu jsme pravděpodobně získali ze zpravodajské součinnosti, která zcela nepochybně neslouží k tomu, aby informovala občany o tom, co se děje.“

Reportáž: Sobotka a Chovanec jednali s tajnými službami, stupeň ohrožení se nemění (zdroj: ČT24)

Sobotka: Drony mají svůj význam, klíčové jsou ale informace

Samotný premiér uklidňoval občany už ve středu krátce po Zemanových slovech, ve čtvrtek pak na svém Facebooku zveřejnil prohlášení, ve kterém rovněž varoval před tím, že zveřejňování diskrétních informací může republiku poškodit v očích zahraničních partnerů – a do budoucna připravit o důležité zprávy.

„Kontrolní rámy, drony a policisté se samopaly mají jistě svůj význam, ale klíčové jsou informace,“ uvedl. „Řadu informací dostáváme od našich zahraničních spojenců. Budou nám je poskytovat, pokud pro ně budeme důvěryhodní, pokud s těmito informacemi budeme správně nakládat.“

Politici, kteří mají k nejrůznějším bezpečnostním informacím přístup, se musí v zájmu českých občanů chovat odpovědně. Platí tady jednoznačně: mluviti stříbro, ale mlčeti zlato. Jinak nám například hrozí, že nám už nikdo z našich partnerů žádné opravdu důležité informace neposkytne. A doplatí na to bezpečnost Česka a našich lidí.
Bohuslav Sobotka

Chovanec: Bezpečnostní situace se několik týdnů nezměnila

Předseda vlády se následně sešel spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a řediteli tuzemských tajných služeb. Ani z tohoto setkání nevzešla informace, že by Česko nebo jeho občané čelili nějaké aktuální bezpečnostní hrozbě.

Totéž uvedl i ministr vnitra. „Neexistuje žádná nová informace, kterou bychom obdrželi v několika uplynulých minulých týdnech o tom, že by se zhoršila bezpečnostní situace v České republice,“ prohlásil s tím, že ani není důvod zvedat riziko ohrožení terorismem ze stávajícího stupně jedna.

Události, komentáře: Helena Válková (ANO) a Roman Váňa (ČSSD) (zdroj: ČT24)
Vydáno pod