Silnice na Harrachov bude v noci opět zavřená. Přichází nový sníh

Počasí ČT: Platí výstraha před silným větrem, přijde další sníh (zdroj: ČT24)

Přes noc napadlo na některých místech až patnáct centimetrů sněhu. Počasí tak komplikuje dopravu, ale většina silnic je sjízdných. O půlnoci však silničáři kvůli sněžení znovu uzavřou silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a do Polska pro kamiony nad 3,5 tuny. Uzavřená bude zřejmě po celý pátek, autobusy a osobní auta projedou. V pátek má dopravu ztěžovat s novým sněhem i silný vítr, který na západě může dosáhnout až síly orkánu.

Po celý čtvrtek panoval v Libereckém kraji klid a hlavní tahy jsou k večeru většinou holé a mokré, v noci se opět očekává silné sněžení, hlavně v horských oblastech. Silnice 13 na Frýdlant by měla zůstat pro kamiony průjezdná.

Události ČT: Sníh a mráz se s dopravou nekamarádí (zdroj: ČT24)

„Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ zdůraznil ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén. Uzavřená zůstává pro nákladní dopravu nad šest tun silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo na Liberecku. Silnice se nesolí a pro nákladní vozy je nesjízdná.

Vítr má dělat potíže v pátek po celém Česku, podle Českého hydrometeorologického ústavu má v Čechách a na severní Moravě silně foukat. Nárazy větru na západě a severozápadě Čech budou i v nižších polohách dosahovat místy rychlosti až 110 kilometrů v hodině a na hřebenech hor přes 130 kilometrů v hodině.

Výstraha před silným větrem na pátek 13. ledna
Zdroj: Počasí ČT

Na ostatním území Čech a na severní Moravě bude vítr o něco slabší, místy tam dosáhne rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině a na horách kolem 110 kilometrů. V pátek v podvečer má vítr podle meteorologů slábnout.

Česko čeká další pokrývka

V západní polovině Čech současně napadne do pátečního rána další sníh, a to od pěti do 15 centimetrů. Na horách se může sněhová pokrývka zvýšit o 25 centimetrů. V kombinaci se silným větrem se budou v Karlovarském, částečně v Plzeňském a Ústeckém kraji tvořit i v nižších polohách sněhové jazyky a závěje. Na ostatním území se budou tvořit sněhové jazyky a závěje zejména ve vyšších polohách. 

Remorkér na Labi proráží lodím led (zdroj: ČT24)